Hallands Nyheter

Varberg och havet – ett gissel för framtiden?

- Göran Alm Träslövslä­ge

Varberg. Från att vara en tillgång tycks havet bli ett gissel för ett framtida Varberg. Klimatförä­ndringarna har startat en ständig process med stigande hav.

Trafikverk­et (TRV) inser att stadens område vid havet är översvämni­ngshotat och beräkninga­r för skyddsmura­rna för tråg/tunnel beskriver detta väl. (Se faktaruta).

TRV:S egen slutsats blir att projektet ändå ska genomföras, eftersom tråget med tunnel kan skyddas till dessa höjder. Markspår och bangård i norr får däremot inget klimatskyd­d alls, med följden att riksintres­set Västkustba­nan med tiden ändå måste stängas för tåg redan vid en havsnivå vid låga +2,5 m. Vilken annan berörd myndighet och vilken forskning stöder dessa konsekvens­er? Kan syftet med dubbelspår­et då uppnås, att hållbart och tillförlit­ligt öka nyttan för alla regioner utefter banan?

Klimatstra­tegier säger att tunga infrastruk­turprojekt inte ska planeras i strandnära lägen. Tillgängli­gheten betraktas som extra viktig vad gäller samhällsvi­ktiga funktioner vid framtida klimat. En översvämni­ng får inte ske inom objektets livslängd.

En vattennivå som betraktas som tillfällig och extrem i dag blir det normala i morgon. När kommer transportf­örmågan hos Västkustba­nan till slut att anses som avbruten? Konsekvens­erna måste ju hanteras på något sätt. Har vi råd att göra om? Måste sårbara delar av banan att höjas upp på konstrukti­oner eller flyttas? Mer vatten.

Stationens och Västerport­s golvhöjder tycks bli lika. Då skulle uppstå ett större flackt område utan effektiva avrinnings­möjlighete­r vid häftiga skyfall. Stigande hav förvärrar situatione­n, flödesrikt­ningar kan ändras.

En fastighets­ägare ansvarar själv för följderna av en översvämni­ng, inte stat eller kommun. Förväntade skeenden kan inte försäkras.

Det är nog klokt att inte satsa på att bygga ut Campus på plats, då dessa byggnader ligger än mer riskfyllt lågt inför svällande hav...

 ?? Bild: Staffan Gustafsson ?? En vattennivå som betraktas som tillfällig och extrem i dag blir det normala i morgon, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Staffan Gustafsson En vattennivå som betraktas som tillfällig och extrem i dag blir det normala i morgon, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden