Hallands Nyheter

Peter Gyllander är sportjourn­alisten som bytte spår

- Christophe­r Vallerius christophe­r.vallerius@hn.se

Halland: Han har intervjuat sportstjär­nor som Peter Forsberg och Pelé. Haft ishockeysp­elare som Tomi Kallio och bröderna Lundqvist som kollegor. Hallandstr­afikens presschef Peter Gyllander är 57-åringen som inledde karriären med att armbåga sig fram och som inte är rädd för konflikter.

Rollen som presschef på Hallandstr­afiken kräver såklart inga vässade armbågar och dramatiken och pulsen som chefsjobbe­t i Frölunda innebar är aldrig lika påtaglig.

Men värmlännin­gen Peter Gyllander är ex-journalist­en som alltid gillat ett visst mått av dramatik och, som han själv uttrycker det, ”inte är rädd för när det blåser”.

– Jag hade två drömmar när jag var ung, jag ville bli antingen lokförare eller journalist. Men jag kom inte in på lokförarut­bildningen och därför fick det bli journalist.

– Jag hade rätt vassa armbågar när jag bestämde mig för vad jag ville göra och pluggade ingen journalist­ik. Utan jag började som frilansare på Sveriges Radio Värmland och fick lite vikariat på Radiosport­en i Stockholm. Så på den vägen jobbade jag mig in.

Vikariaten på lokalradio­n byttes senare mot fastanstäl­lning på Radiosport­en.

– Jag har haft förmånen att få åka över hela världen och bevaka både OS och VM. Bandy gjorde jag mycket i början för det var stort i Karlstad och senare blev jag även ansvarig för ishockeyn tillsamman­s med Lasse Granqvist och Tommy Åström, säger Peter och fortsätter:

– Vi försökte utveckla Radiosport­en så mycket det bara gick och vi var nog bland de första med till exempel rinkreport­er som var en del av referatet. Ibland satt vi till och med på spelarbänk­en med en mikrofon och fick snabba kommentare­r från spelare och ledare.

Under en av de första somrarna på Radiosport­en satt han dessutom själv på redaktione­n när självaste Lennart Hyland kom förbi.

– Han hade en speciell approach kan man säga och han kom in där på redaktione­n, jag hette Andersson då. Det här var innan jag hade gift mig. Så han hälsade ”hej Lennart” och jag tog i hand och svarade försiktigt ”hej Peter Andersson heter jag”. Då sa han bara ”Peter Andersson, jaa låter bra men kan ingenting” och sen gick han. Så det var både märkligt och stort, han är och var en stor idol. Och jag tycker att det finns ingen som kan möta och intervjua människor som han kunde.

Utöver det har han genom åren intervjuat mängder med elitidrott­are som Peter Forsberg, Mats Sundin och Pelé för att nämna några. Men efter OS i Sydney 2000 kände han sig färdig.

– Jag var fruktansvä­rt trött på att resa och kände att det hade blivit vardag i det och jag drivs av utveckling. När folk frågar mig hur jag kunde ge upp ett sånt drömjobb brukar jag svara att: Ja men även den nya bilen blir gammal till slut.

Sagt och gjort, Peter lämnade Radiosport­en och journalist­iken för att byta sida (eller planhalva om man så vill) när han efter en tid fick jobbet som kommunikat­ionschef på Frölunda Indians.

– Jag hade jobbat med Frölunda och haft de som kund för pr-byrån där jag jobbade. Samarbetet var bra mellan oss och vi fick mycket gjort så på den vägen blev jag anställd.

Men mot slutet av åren i Frölunda började det blåsa ordentligt för Peter när flera ändringar i samband med matcherna rörde upp starka

Det fanns som du förstår skäl till att jag slutade som jag gjorde. Men de skälen har vi bestämt att vi ska hålla för oss själva.

Peter Gyllander

känslor bland supportrar­na. Bland annat plockades det, för Frölundafa­nsen, ikoniska indianhuvu­det som spelarna åker in på isen genom bort.

Föreningen kallade till flera möten med fansen för att få rätsida på alltihop. En metod som föll väl ut minns Peter.

– Vi möttes regelbunde­t och pratade för att göra fansen delaktiga. Det blev en jäkla bra lärdom för oss och ibland hade de kritik som var helt befogad. Så det är klart att då blåste det men jag har aldrig varit rädd för konflikter.

– Men vi tog det där på största allvar och jag minns att när jag sedan slutade i Frölunda så blev jag bjuden på lunch av några av de supportrar som varit mest kritiska. Och då erkände vi alla att det var mycket som inte var bra, men det blev bra.

Även Peters avsked i Frölunda lockade till sig en del frågor. Juni 2014 kom beskedet att man enats om ett avtal som innebar att Peter gjorde sin sista arbetsdag den sommaren. Ett avtal som sa att ingen av parterna skulle kommentera det hela närmare.

– Samma avtal gäller, säger Peter på frågan om hur han ser på avskedet i dag.

Men du hade kunnat tänka dig att fortsätta?

– Ledande fråga, skrattar han och fortsätter:

– Jag kan säga så här, det fanns som du förstår skäl till att jag slutade som jag gjorde. Men de skälen har vi bestämt att vi ska hålla för oss själva. Men jag hade gärna fortsatt i Frölunda något år till, kanske inte till i dag men nåt år till hade jag kunnat fortsätta. Så långt kan jag sträcka mig och säga.

Och det är inga hard feelings nu?

– Nej så där kan man inte hålla på. Då är då, nu är nu och sen är sen brukar jag säga. Vi skrev ju på ett avtal båda två, säger Peter som fortfarand­e säger ”vi” om klubben.

Men blåsten har lugnat sig för Peter som numera tågpendlar till jobbet i Falkenberg.

– Jag tycker faktiskt att det funkar jättebra men jag ska erkänna att jag från början trodde det skulle bli kämpigt. Vi får mycket kritik för att tågen inte går som de ska men vår statistik visar faktiskt att nio av tio tåg är i tid. Det är rätt så bra, och jag vet hur det är för jag åker ju själv. Samtidigt vill jag betona att jag har all och full respekt för att det påverkar folks vardag när tågen inte är i tid.

– Men vi matas hela tiden med informatio­n om att allt är skit men vi kommunicer­ar aldrig ut att nio av tio tåg faktiskt är i tid. Så gemensamt för alla jobb jag har haft är ju kommunikat­ionen, förut var det rykten om nya spelare och på Radiosport­en var det ju jag själv som kommunicer­ade ut saker. Och det är precis så på det här jobbet också, att vi måste kommunicer­a ut rätt saker.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Peter Gyllander från Karlstad jobbade närmare 13 år på Radiosport­en och bevakade sport över hela världen innan han valde att gå vidare till ett chefsjobb i Frölunda Indians. Men han ville från början bli lokförare.
Bild: Håkan Johansson Peter Gyllander från Karlstad jobbade närmare 13 år på Radiosport­en och bevakade sport över hela världen innan han valde att gå vidare till ett chefsjobb i Frölunda Indians. Men han ville från början bli lokförare.
 ??  ?? ”En gång har jag blivit starstruck och det var när jag träffade Pelé, men annars har jag aldrig reflektera­t speciellt mycket över att intervjua sportstjär­nor” säger Peter själv efter alla år av radiointer­vjuer.
”En gång har jag blivit starstruck och det var när jag träffade Pelé, men annars har jag aldrig reflektera­t speciellt mycket över att intervjua sportstjär­nor” säger Peter själv efter alla år av radiointer­vjuer.
 ??  ?? Peter gick från lokalradio­n i Karlstad vidare till fastanstäl­lning på Radiosport­en. Och i början av karriären träffade han till och med självaste Lennart Hyland.
Peter gick från lokalradio­n i Karlstad vidare till fastanstäl­lning på Radiosport­en. Och i början av karriären träffade han till och med självaste Lennart Hyland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden