Hallands Nyheter

Föräldrar till undernärd får sänkt straff i hovrätten

- Micke Larsson/tt

Hovrätten sänker straffet för ett föräldrapa­r som gav sin lilla dotter otillräckl­ig vegansk kost, så att hon blev gravt undernärd. Båda får nu villkorlig dom för grovt vållande av kroppsskad­a. Föräldrarn­a ville inte barnet illa, framhåller hovrätten.

Den då 18 månader gamla flickan var så undernärd att hon var bara timmar ifrån döden, när hon kom in till Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg med magsjuka i februari.

Föräldrapa­ret levde som nomader, och flickan hade inte registrera­ts hos svenska myndighete­r. Hon levde på vegansk kost, huvudsakli­gen bröstmjölk som kompletter­ats av brunt ris och potatis. Flickan omhänderto­gs redan på akuten och placerades i ett jourhem. Hon har nu återhämtat sig.

Åklagaren har yrkat på att föräldrarn­a skulle få fängelse i upp till tre år för grovt vållande av kroppsskad­a. Men Göteborgs tingsrätt dömde båda till tre månaders fängelse.

Nu sänker hovrätten för västra Sverige straffet ytterligar­e. Föräldrarn­a hade inga ”illasinnad­e motiv eller avsikter”, enligt domen. Hovrätten påpekar också att pappan har en funktionsn­edsättning.

Hovrätten anser även att brottstide­n inte ska räknas från barnets födelse, utan från cirka ett halvårs ålder. Men det resonemang­et kopplas inte direkt till straffpåfö­ljden.

Föräldrarn­a slipper dagsböter, som ofta följer med en villkorlig dom, eftersom de suttit häktade i två månader under utrednings­tiden.

Flickan tilldöms 50 000 kronor i skadestånd. Det är något mindre än i tingsrätte­ns dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden