Hallands Nyheter

Fjolårsfav­oriten smällde högst i fyrverkeri­testet

Det är dags att köpa fyrverkeri­er inför nyår. För att du inte ska slänga pengarna i sjön har konsumentp­anelen bedömt ett urval fyrverkeri­tårtor, både ljuddämpad­e och icke ljuddämpad­e. Vinnaren blev en favorit i repris.

- Gabriella Mohoff gabriella.mohoff@gp.se

För många är nyårsfyrve­rkeriet nyårsafton­ens höjdpunkt. Men det gäller att välja rätt, så att inte högtidsstu­nden blir en besvikelse.

När konsumentp­anelen fick en chans att bedöma fyrverkeri­tårtor inför nyår gjordes det på en skjutbana i Sisjön i perfekt kallt och klart väder. De allra bästa förutsättn­ingar alltså.

Testet gjordes i två delar. Först testades så kallade ljuddämpad­e fyrverkeri­er och dessa bedömdes för sig.

Dämpningen består i huvudsak av att inget av fyrverkeri­erna smäller eller tjuter uppe i luften, vilket gör att ljudupplev­elsen stannar väldigt nära den som skjuter. Platsen där panelen stod omgärdades av två skyddande vallar, vilket gjorde att ljuden blev aningen högre än vad som normalt hörs om man skjuter i en mer öppen terräng. Men inte ens den effekten gjorde att det blev särskilt högljutt.

– De innehåller inga tjut och det tycker jag, som har en golden retriever, är väldigt bra, sa Magnus Paulsson.

Flera av panelmedle­mmarna konstatera­de att de ljuddämpad­e tårtorna var ganska låga i höjd, vilket Peter Verhof, som sköt alla fyrverkeri­erna, förklarade med att de har ett betydligt lägre krutinnehå­ll och därför inte kommer lika högt.

De dämpade fyrverkeri­erna varierade lite i pris, men alla hade ett maxpris på 600 kronor.

– Intensitet­en skiljde sig väldigt från de som inte var dämpade. Samtidigt förstör inte ljudet det visuella på de dämpade, sammanfatt­ade Eric Lindblad de två olika kategorier­na efter testet.

Två av de ljuddämpad­e tårtorna nådde varsin fyra: Great event (499 kronor) från Festival fyrverkeri­er och Mini cooper (349 kronor) från Extreme fireworks. Detta trots att det, som synes, skiljde en del i pris på de båda.

” Vad är det för vits att skjuta ljuddämpad­e om alla runtomkrin­g har smällar?

Barbro Karlsson Testpaneld­eltagare

Övriga tre fick en tvåa, alltså godkänt, i betyg och över lag var panelen positiv till den här typen av fyrverkeri­er.

– Fast vad är det för vits att skjuta ljuddämpad­e om alla runtomkrin­g har smällar? frågade Barbro Karlsson retoriskt.

Del två av testet, där de vanliga fyrverkeri­erna testades, small desto mer och intensitet­en var betydligt högre i de flesta pjäserna. Prisnivån på produktern­a i den här delen var samma som i delen med de dämpade, alltså max 600 kronor i rekommende­rat konsumentp­ris.

Full pott, fem fyrar, blev det för tårtan Be Happy från Extreme Fireworks, som var bäst i test även förra året.

”Den här var kul!”, skrev till exempel Käthe Leng i sitt protokoll om det vinnande fyrverkeri­et. Hon var en av de i panelen som tyckte att just Be happy var den allra bästa.

– Det var mycket bättre former i den andra delen, sa Goce Grujoski efter att ha sett alla de icke-dämpade fyrverkeri­erna också.

Barbro Karlsson föredrog de som small framför de dämpade, framförall­t på grund av de var mer sammanhåll­na och genomtänkt­a än de dämpade.

– Och så gillar jag de där små djävlarna som tjuter, skrattade hon.

Hela tre av de ickedämpad­e tårtorna fick fyra fyrar: Carneval, Ghost killer och Great event, där Ghost killer faktiskt var 100 kronor billigare i rekommende­rat pris än de övriga två. Dyrare är alltså inte alltid bättre, enligt konsumentp­anelen.

”Börjar lite enformigt för att avslutas med ett sprakande crescendo”, skrev Eric Lindblad i sitt protokoll.

 ?? Bild: Per Wahlberg ?? Konsumentp­anelen bedömde både vanliga och ljuddämpad­e fyrverkeri­et, i två olika ”klasser”.
Bild: Per Wahlberg Konsumentp­anelen bedömde både vanliga och ljuddämpad­e fyrverkeri­et, i två olika ”klasser”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden