Hallands Nyheter

Så håller du granen

-

Granen ska stå grön och grann i stugan under julen. Men ibland väljer den att inte samarbeta och släpper sina barr redan innan mellandaga­rna. Det går dock att rädda helggranen med lite snittbloms­pulver och genom att välja ett tungt träd, tipsar trädgårdsm­ästare Bosse Rappne.

Hur långlivad årets gran blir i hemmet kan avgöras redan vid inköpstill­fället. Bosse Rappne, som är trädgårdsm­ästare på slottsträd­gården Ulriksdal utanför Stockholm, säger att det bästa valet för den som vill slippa ett barrinfern­o är att köpa en ädelgran.

– Den håller barren betydligt bättre och de sitter kvar även om granen torkar. Jag brukar köra ädelgran för att slippa dammsuga barr, säger Bosse Rappne.

Men även om han nuförtiden själv väljer ädelgran av praktiska skäl tycker han fortfarand­e att den klassiska rödgranen är finast. Och det går att få även den att hålla fast vid barren, framför allt genom att se till att den inte torkar.

– När man köper den ska den kännas tung. Om den är väldigt lätt har den redan torkat.

Nästa steg för en lyckad granupplev­else är att successivt introducer­a trädet till det varma och torra klimatet inomhus. Hur lång tid man ska ägna åt att introducer­a granen beror på hur kallt det är utomhus.

– Man kan börja med att först sätta den i farstun för att sedan ta trädgårdsm­ästare

in den. Man kan låta det ta ett par, tre dagar beroende på hur kallt det är ute, säger Bosse Rappne.

När granen väl är inne vill den behandlas som en blomma.

– Såga av fem–tio centimeter så att granen får en ny snittyta, precis som med snittblomm­or.

Därefter gäller det att se till att trädet har tillgång till vatten och det kan gå åt en hel del.

– Man ska se till att ha en bra julgransfo­t som har en ordentlig balja så man får plats med mycket vatten. Om man har en gran som börjar dricka så går det åt rätt mycket.

Man ska se till att ha en bra julgransfo­t som har en ordentlig balja så man får plats med mycket vatten. Om man har en gran som börjar dricka så går det åt rätt mycket.

Bosse Rappne tipsar om att ställa ett fat under julgransfo­ten så man inte fegar med att fylla på vatten av rädsla att det ska svämma över och blöta ner golv och matta.

– Då kan man vara lite mindre försiktig med vattnet, säger han.

Om man vill pyssla om sin gran lite extra och tillhandah­ålla mer än bara vatten är det inte det gamla husmorskne­pet med socker i vattnet som gäller. I stället kan man hälla ned en påse med snittbloms­pulver i foten för att slippa att bakterier bildas och täpper igen granens kanaler som ska ta upp vatten.

– Socker bara gödslar och ökar bakterieti­llväxten, säger Bosse Rappne.

Bo Rappne

 ?? Bild: Kallestad, Gorm ?? Det är klappar man vill hitta under granen – inte barr.
Bild: Kallestad, Gorm Det är klappar man vill hitta under granen – inte barr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden