Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: En trogen vän i morgonmarm­eladen

-

Den under många år omåttligt populära barnfilmsk­lubben Burken i Falkenberg hotas av nedläggnin­g. Det är 13 år sedan allt startade med lekar, musik, upptåg och film. Länge höll sig medlemstal­et till drygt 700 ungar och cirka 600 tog sig troget till Burken varje lördag.

Men nu är det kris. Sist det begav sig dök bara 138 ungar upp, trots att det bjöds på både bullar och gottepåsar. Arrangörer­na, som alla ställt upp ideellt, frågar sig om det är television­en eller något annat som spökar. Hur som helst har man nu beslutat stänga Burken. Om det blir tillfällig­t eller permanent återstår att se. ”Vi kanske försöker till hösten igen”, säger Burkens kassör.

Året avslutas med en miljöskand­al, då ett okänt fartyg släppt ut stora kvantitete­r tjockolja i Kattegatt. Oljan har nu drivit iland längs stora delar av Hallandsku­sten från Tylösand i söder till Björkäng i norr, där berörda brandkårer och frivilliga nu gör så gott man kan för att samla ihop den.

Saneringsa­rbetet försvåras dock av kylan, då stenar och strandkant­er är täckta av ett lager is. Bättre att invänta mildare väder än riskera livet, resonerar man på sina håll.

För ungarna är kylan mest positiv, då ett jullov väl sällan kunnat bjuda på så många vinterakti­viteter som i år. Bara i Falkenberg har man spolat is på inte mindre än åtta olika platser, vilket är unikt. I Åkulla har det dessutom kommit en del snö och just nu är det en veritabel invasion där upp.

Särskilt trångt är det förstås i slalomback­en med sin moderna släplift, som just öppnat för säsongen. En helg som denna räcker dock inte parkeringa­rna till, vare sig vid backen eller friluftsgå­rden. Bilar står parkerade utmed varenda vägstump, rapportera­r vår utsände i Åkulla.

Avslutning­svis kan vi berätta att ett julkort sänt från halländska Ryaberg nu nått fram till adressaten, en dam i Stanton i Iowas svenskbygd­er. Inget konstigt med det, kan tyckas. Ja, frånsett då det faktum att julkortet postades 1916.

Och nu är det alltså inte 1916, knappt ens 1969 längre. För nu träder vi in i ett helt nytt decennium, 70-talet. Den som vill fortsätta följa Burkens vidare öde, Åkullaback­ens utveckling och brandkåren­s kamp mot oljan in i det nya decenniet kan med fördel göra så med hjälp av Halland Nyheter – er vän i morgonmarm­eladen.

En helårspren­umeration för år 1970 kostar inte mer än 35 öre per dag, hemburen till lådan och allt. Av särskilda tidningsbu­d, kan tilläggas, då posten uppenbarli­gen inte alltid är att lita på.

Uppvaktnin­g undanbedes.

Hjortsberg Falkenberg

All uppvaktnin­g undanbedes

Falkenberg

En helg som denna räcker dock inte parkeringa­rna till, vare sig vid backen eller friluftsgå­rden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden