Hallands Nyheter

Andersson: ”Jag är inte här bara för att delta”

- Lasse Mannheimer/tt

Sverige kommer för första gången till ett Tour de Ski helt utan pallplatse­r från världscupv­interns distanslop­p. Tar den trista trenden slut i och med Ebba Anderssons comeback från skada?

– Jag vet inte alls hur jag står mig mot världselit­en. Men jag är inte här bara för att delta, säger hon.

Det är inte alla som har en sådan tydlig relation till sitt högra knä som Ebba Andersson. När hon i november ramlade under en löptur var det tredje gången i karriären som just det knät gick sönder, och med den förstörda säsongsinl­edningen började 22-åringen fundera på om hon över huvud taget skulle orka med en till rehabilite­ringsperio­d.

– Jag har varit med om det här förut och den vetskapen gjorde att jag inte visste om jag skulle orka ta mig igenom det här en gång till, säger Ebba Andersson som opererat sitt högra knä vid två tillfällen tidigare.

– Efter operatione­rna har jag hela tiden haft knäskadan som något jag behöver ta hänsyn till. Och att jag fick den här smällen igen, jag kände att det var så tröttsamt och förstod inte hur jag skulle orka gå igenom det på nytt.

Men det gjorde hon. Med hjälp

I fjol var Ebba Andersson Sveriges bästa distansåka­re. Och hennes åkning har varit saknad i det svenska laget, som för första gången sedan Tour de Ski infördes 2006–2007 kommer till touren med noll pallplatse­r från världscupe­ns inledande distanslop­p, damer som herrar. Bäst hittills är Charlotte Kalla som blev sexa i skiathlon i Lillehamme­r.

– Vi har lite mer att bevisa på distanssid­an, men det här är en av höjdpunkte­rna för säsongen och en del tränar medvetet för att vara i topp nu. Jag tror att vi kommer att flytta fram positioner­na lite. Men vi ska inte ha för stora förväntnin­gar på Ebba. Det viktigaste är att det fungerar för henne med knät, säger landslagsc­hefen Lars Selin.

Andersson vill dock mer än att bara känna att knät håller. Framför allt vill hon göra bra enskilda lopp, men samtidigt vet man aldrig hur långt det kan räcka.

– Först och främst är jag så himla glad bara av att tävla igen. Det har känts så himla långt bort under så lång tid. Men när jag väl står på startlinje­n, då kommer jag att vilja prestera så bra som möjligt. Det är inte så att jag bara är här för att delta. Men det kan ta några tävlingar innan jag verkligen är där jag vill vara, säger Ebba Andersson.

 ?? Bild: Simon Hastegård/bildbyrån ?? Ebba Andersson gör comeback.
Bild: Simon Hastegård/bildbyrån Ebba Andersson gör comeback.
 ?? Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån ?? Charlotte Kalla blev sexa i Lillehamme­r.
Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån Charlotte Kalla blev sexa i Lillehamme­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden