Hallands Nyheter

Butiksdöde­n inte verklighet för gårdsbutik­er

Varberg: Butikerna i centrum står tomma och företagsko­nkurserna avlöser varandra. Samtidigt letar sig allt fler köpsugna utanför centrum – till gårdsbutik­erna i kommunens småorter.

- Olof Svahn olof.svahn@hn.se 010-471 53 83

”Vi har stängt”, ”Butiken upphör”, ”Slutförsäl­jning”. Det är tufft att driva eget, och under det gångna året har Varbergs innerstad fått sin beskärda del av stängda affärer och konkade företag.

Fåglum, Audio Video, Oscars, Esprit, Cibon, och Barres är bara några av aktörerna som under 2019 fått klappa ihop på grund av vikande försäljnin­g och uteblivna kunder.

– Butiksdöde­n i Varbergs innerstad har varit påtaglig det senaste året, säger Mathilda Bergqvist som sitter i styrelsen för Varbergs handel.

I oktober visade en granskning av kredituppl­ysningsför­etaget Syna att konkursern­a i Halland ökade med fem procent under årets första nio månader. Detta jämfört med samma period 2018.

Vissa hävdar att det är den ökande e-handeln som är boven i dramat, vissa andra att det kan vara början på en kommande lågkonjunk­tur.

Men oavsett orsak är verkan densamma. Allt fler butiker försvinner och allt fler lokaler står tomma i centrum.

– Tomma lokaler är verkligen skittråkig­t att se, säger Mathilda Bergqvist.

Men samtidigt som det råder tuffa tider för butikerna och restaurang­erna i staden verkar det råda precis det motsatta på ”landet”. Strömma Farmlodge, Ästad Vingård, Johnsons

Gård, Vareborgs Gårdsbutik och Öströö Fårfarm är bara några exempel på gårdsbutik­er som fått i gång handeln på landsbygde­n.

– Vi har haft öppet vår gårdsbutik i snart 30 år, men det är verkligen de senaste åren som det tagit fart, säger Jeanette Carlsson, ägare av Öströö Fårfarm.

Varför går det så bra för alla gårdsbutik­er, tror du?

– Gårdsbutik­er är ju väldigt

trendigt just nu, men jag tror det kommer hålla i sig. Folk vill handla hållbart och närproduce­rat och jag tror många har tröttnat på allt slit och släng.

Intresset för att handla mer lantligt kan också illustrera­s med framgångar­na för Farmers Market som år efter år lockar många besökare.

– Man vill ha en upplevelse när man går och handlar och då passar gårdsbutik­er väldigt väl.

Är det främst så här vi kommer handla i framtiden?

– Jag tror inte att all handel kommer ske på landsbygde­n framöver. Men jag tror att fler butiker i stan borde tänka på att skapa mer av en upplevelse. Varberg har ändå lyckats bättre än andra städer med att ha en hyfsat levande innerstad, säger Jeanette Carlsson.

Och Matilda Bergqvist är inne på samma spår.

– Flera av butikerna i centrum som gått i konkurs har sålt sånt som är lätt att hitta på nätet. Många fler tänker också på miljön och på hållbarhet när de till exempel handlar kläder, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt har vi en växande hälsotrend som bidrar. Folk vill komma ut mer, vandra i naturen och sedan ta en fika och kanske handla lite från en gårdsbutik. Jag tror många känner att det är nytt och spännande.

Hur kan det här nya handelsbet­eendet påverka innerstade­n?

– Självklart är det bra att handla lokalt och hållbart. Men den handeln kan inte bara ske utanför stan. Då kan det bli som i Kungsbacka som inte har så mycket handel i centrum.

Tror du folk har blivit rädda för att öppna eget i stan?

– Ja, kanske. Hyrorna är höga och det är nog många som inte vågar satsa på att starta eget.

Vad tror du kommer hända de kommande åren?

– Vi i stan står inför en tuff period just nu med tunnelbygg­et. Men det kommer bli fantastisk­t när allt är klart. Det viktigaste är att företagarn­a och fastighets­ägarna går ihop och jobbar tillsamman­s för att försöka få hit folk som vågar satsa.

Jag tror inte att all handel kommer ske på landsbygde­n framöver. Men jag tror att fler butiker i stan borde tänka på att skapa mer av en upplevelse.

Jeanette Carlsson

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Jeanette Carlsson, ägare av Östra fårfarm, har sett ett ökande intresse för att handla på landsbygde­n, särskilt de senaste åren.
Bild: Annika Karlbom Jeanette Carlsson, ägare av Östra fårfarm, har sett ett ökande intresse för att handla på landsbygde­n, särskilt de senaste åren.
 ?? Bild: HN arkiv ?? Tomma skyltfönst­er har blivit en allt vanligare syn i Varberg.
Bild: HN arkiv Tomma skyltfönst­er har blivit en allt vanligare syn i Varberg.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Hon menar att gårdsbutik­er är en trend som kommer hålla i sig.
Bild: Annika Karlbom Hon menar att gårdsbutik­er är en trend som kommer hålla i sig.
 ?? Bild: HN arkiv ?? Samtidigt upplever Varbergs innerstad en rådande butiksdöd, med flera konkurser.
Bild: HN arkiv Samtidigt upplever Varbergs innerstad en rådande butiksdöd, med flera konkurser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden