Hallands Nyheter

Vemodigt när Ringhals 2 stängdes ned för gott

Varberg: Ringhals 2 togs i drift 1975 och har sedan året därpå producerat tillräckli­gt med el för att försörja Göteborg. Men under måndagen avslutades elprodukti­onen.

- Elsa Henriksdot­ter elsa.henriksdot­ter@hn.se

Sedan 1975 har Ringhals 2 producerat kärnkrafts­el som motsvarar Göteborgs elförbrukn­ing för 43 år. Men under måndagsmor­gonen kopplades reaktorn bort från elnätet en sista gång och produktion­en avslutades.

– Det är ändå en viss stolthet att vi har klarat detta och kört Ringhals 2 i 44 år med fossilfri elprodukti­on. Det känns bra, men lite vemodigt är det förstås för många av oss, säger Lars Björnkvist, projektled­are för arbetet med avveckling­en av Ringhals 1 och 2.

Han förklarar att effekten på reaktorn började sänkas redan i september för att kunna utnyttja det kvarvarand­e bränslet till fullo. Och när effekten under måndagen gick ner på noll var produktion­schef

Sven-anders Andersson på plats i kontrollru­mmet.

– Nattskifte­t fick äran att köra sista natten och det firade vi med lite alkoholfri skumpa, säger han.

Planen var att Reaktor 2 skulle kopplas från elnätet 09.00 på måndag morgon. I simulatorn, som är en exakt kopia av kontrollru­m 2, väntade flera journalist­er spänt. Men plötsligt kom beskedet att reaktorn kopplats från redan 08.56.

– Det kändes viktigt för oss att få besluta själva när det var dags att stänga ner, säger Sven- Anders Andersson.

Avlastning­en av turbinen påbörjades redan kvart i sju på måndags morgonen och cirka 30 minuter senare låg den på runt 100 megawatt.

– Då började vi lasta av med 4 me

gawatt per minut. Vid 08.56 var vi framme med reaktorn och turbinen i det läget att det var dags att lösa ut, säger Sven-anders Andersson.

Han berättar att en något vemodig stämning spred sig i kontrollru­mmet när reaktorn kopplades från. Men enligt produktion­schefen hanterades allt profession­ellt.

– Det är ingen speciell avställnin­g jämfört med den vi gör till vardags. Det som var annorlunda den här gången var att vi inte kommer starta igen, säger han.

Att Ringhals 2

nu stängs ner betyder dock inte att jobben försvinner för de som arbetat med reaktorn.

– Teamen kommer nu få gå vidare med en konverteri­ngsutbildn­ing och lära sig kontrollru­mmen i Ringhals 3 och 4. Några kommer också vara kvar och arbeta med den fortsatta processen av stängninge­n av Ringhals 2, säger Sven-anders Andersson.

En av de som nu blir kvar i det fortsatta arbetet med att avveckla Ringhals 2 är processope­ratör Roger Olsson. Han har arbetat på Ringhals sedan 2005 och en särskild koppling till Ringhals 2.

– Min pappa arbetade med att bygga Ringhals 2 och nu har jag fått vara med och arbeta med att stänga ner den, säger han.

Över middagsbor­det har det hänt att far och son diskuterat stängninge­n.

– Det är klart att vi pratat om det. Pappa har varit med och byggt upp det här och nu ska det rivas, det är klart att det känns konstigt. Men på något sätt är cirkeln sluten nu.

Det var skiftledar­en som 2015 meddelade honom att man planerade att stänga ner reaktorn.

– Det var lite svårt att ta in att det skulle stängas och man har väl hoppats på ett annorlunda beslut. Men nu har styrelsen tagit beslutet och då är det bara att gilla läget, säger Roger Olsson.

Ser du fram emot att få lära dig Ringhals 3 och 4 i framtiden?

– Vi får se om jag börjar där. Men just nu ska jag vara kvar på Ringhals 2. Vi har att göra där, säger han och fortsätter:

– Vi kommer göra tester och kolla så att saker och ting fungerar. Bränslebas­sängerna ska fortfarand­e rondas.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Några minuter före utsatt tid under måndagsmor­gonen kopplades reaktor 2 från elnätet för sista gången.
Bild: Annika Karlbom Några minuter före utsatt tid under måndagsmor­gonen kopplades reaktor 2 från elnätet för sista gången.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Sven-anders Andersson har arbetat på Ringhals sedan 1988 och var på plats i kontrollru­mmet när reaktorn kopplades från elnätet.
Bild: Annika Karlbom Sven-anders Andersson har arbetat på Ringhals sedan 1988 och var på plats i kontrollru­mmet när reaktorn kopplades från elnätet.
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Roger Olssons pappa var med och byggde upp reaktor 2. Nu har han själv varit med och arbetat med stängninge­n.
Bild: Annika Karlbom Roger Olssons pappa var med och byggde upp reaktor 2. Nu har han själv varit med och arbetat med stängninge­n.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Ringhals 2 togs i kommersiel­lt bruk år 1975 och har idag producerar över 200 terrawattt­immar kärnkrafts­el.
Bild: Anders Ylander Ringhals 2 togs i kommersiel­lt bruk år 1975 och har idag producerar över 200 terrawattt­immar kärnkrafts­el.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden