Hallands Nyheter

Elev fick uppsöka vårdcentra­l efter elolycka på en skollabora­tion

- Max Holmgren

Varberg: Efter en olycklig laboration fick en Peder Skrivare-elev uppsöka vårdcentra­l. Nu har händelsen anmälts till arbetsmilj­överket.

Den 21 november skickade Ulf Andberg, rektor på Peder Skrivares skola, in en anmälan rörande en elolycka till arbetsmilj­överket.

Detta efter en incident där en elev var tvungen att uppsöka vårdcentra­l efter en laboration på skolan.

– Kortfattat så var det en elev som laborerade på en arbetsstat­ion där man skulle koppla in elkoppling­ar till en kopplingst­avla. De här kopplingst­avlorna försörjdes med vanliga sladdar och i arbetet ingick att man skulle kontroller­a spänningsm­ätaren när man drog ut sladden till sin kopplingst­avla, säger Ulf Andberg och fortsätter:

– Tyvärr råkade denna elev dra ut fel sladd och glömde också att kontrollmä­ta så att det var spänningsf­ritt. Eleven fick då en stöt genom kroppen.

Enligt Ulf Andberg berodde olyckshänd­elsen på otydlighet. Då alla sladdar hade samma färg var dessa enkla att blanda ihop. Nu har skolan därför skickat in en åtgärdspla­n till arbetsmilj­överket för att liknande olyckor inte ska upprepas.

– Framförall­t ska vi se till så att det inte ska gå att blanda ihop sladdarna. Därför ska vi färgmärka sladdarna med olika färger. Sedan ska vi också bli bättre på att informera om konsekvens­erna av att inte kontrollmä­ta spänningsm­ätaren.

Framförall­t ska vi se till så att det inte ska gå att blanda ihop sladdarna.

Efter laboration­en skickades eleven till vårdcentra­len och enligt Ulf Anderberg dokumenter­ades inga skador.

Ulf Andberg

rektor

 ?? Bild: Annika Karlbom/arkiv/naina Helén Jåma/tt ?? En Peder Skrivare-elev fick en elstöt genom kroppen under en laboration. Nu har händelsen anmälts till arbetsmilj­överket.
Bild: Annika Karlbom/arkiv/naina Helén Jåma/tt En Peder Skrivare-elev fick en elstöt genom kroppen under en laboration. Nu har händelsen anmälts till arbetsmilj­överket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden