Hallands Nyheter

Allt fler skålar in nya året med alkoholfri­tt

- Simon Appelqvist

Falkenberg: Bubbel utan alkohol är en trend som sköljer över Sverige. Ökad hälsomedve­tenhet, bättre utbud och mindre stigmatise­ring pekas ut som orsaker.

Allt fler söker sig till de alkoholfri­a avdelninga­rna på Systembola­get i Falkenberg. Inför nyårsfiran­det står de bubbliga variantern­a högt på inköpslist­an.

– Jag tycker det är bra att det numera är okej att dricka alkoholfri­tt. Förr ansågs det vara dåligt om man inte ville dricka alkohol. Det är tur att folk har blivit förståndig­a, säger Christina Bäckdal och visar upp en nyinköpt flaska alkoholfri­tt bubbel.

– Efterfråga­n på alkoholfri­a mousserand­e viner är hög. Vi ser det i kassan och allt fler kunder kommer och frågar efter det och vill ha rekommenda­tioner, säger Simon Lilliestam på systembola­get i Falkenberg.

Att utbudet av alkoholfri­tt bubbel blivit rikare är en anledning.

– Producente­rna ser det som en prestigegr­ej att kunna erbjuda bra alkoholfri­a alternativ.

En annan anledning är en växande hälsotrend.

– Folk har blivit mer hälsomedve­tna de senaste tio åren och väljer därför alkoholfri­tt. Många tittar även på hur hög sockerhalt­en är i vinerna, säger han.

Enligt Systembola­gets senaste kvartalsra­pport har försäljnin­g av alkoholfri­a drycker ökat med nästan sex procent i Halland jämfört med i fjol.

– Det har kommit så mycket nytt inom alkoholfri­tt och det är en varugrupp som utvecklas hela tiden, inte bara bland bubblet, säger Linda Karlström, butikschef på Systembola­get i Falkenberg.

Men den som letar efter lokalprodu­cerade mousserand­e viner går bet.

– Varför har jag ingen aning om. Om jag får gissa så har det att göra med att det är svårt för producente­rna att tillverka så stora kvantitete­r att de kan säljas på bolaget, säger hon.

Systembola­gets presschef Lennart Agén delar bilden över anledninga­rna till att allt fler väljer alkoholfri­tt till nyår.

– Det finns en annan social acceptans att tacka nej till alkohol i dag. Bjuder man hem gäster på middag ser man till att det finns bra alkoholfri­a drycker. Tidigare körde man vatten och cola, säger han.

 ?? Bild: Simon Appelqvist ?? Numera finns det en uppsjö av olika alkoholfri­a alternativ. Här visar Simon Lilliestam upp ett par av sina favoriter.
Bild: Simon Appelqvist Numera finns det en uppsjö av olika alkoholfri­a alternativ. Här visar Simon Lilliestam upp ett par av sina favoriter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden