Hallands Nyheter

Var femte svensk kommun krympte under 2010-talet

- Grafik: Ingela Landström/tt Marc Skogelin/tt Mats Rörbecker/tt

Sverige har vuxit med nästan en miljon människor under 2010-talet, men i många kommuner har det gått åt motsatt håll.

Vissa har förlorat över tio procent av sin befolkning. – Befolkning­stappen är en obönhörlig trend på lång sikt, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Avfolkning­en beror till stor del på att födelsetal­en understige­r dödstalen, inte att ”flyttlasse­n går till storstäder­na”, som man ibland hör i debatten, påpekar Annika Wallenskog. Den oundviklig­a konsekvens­en blir en ansträngd välfärd, då färre invånare är med och betalar, säger hon.

– Det blir en väldigt jobbig situation för kommuner som fortsätter tappa invånare.

Statistik från SCB som TT har tagit fram visar att befolkning­en i 62 kommuner har minskat under tiotalet (perioden 31 december 2009–1 november 2019). Hos vissa är förändring­en marginell, men ett antal kommuner har tappat över tio procent av sin befolkning – att jämföra med extremen Sundbyberg, norr om Stockholm, som har vuxit med 38 procent under samma period.

Övertorneå i Norrbotten är den kommun som har tappat störst andel av sin befolkning under perioden, 12,4 procent. Sollefteå i Västernorr­land är den kommun som tappat flest invånare i reella tal, 1 235 personer.

De krympande kommunerna är i huvudsak kommuner som redan är små, framhåller kulturgeog­rafen Josefina Syssner.

Hon har ägnat en stor del av sin forskning åt att undersöka vad som händer på platser där allt färre människor bor, och där befolkning­en blir allt äldre. Hon konstatera­r att kommuner har svårt att anpassa sig till den verklighet som en krympande befolkning innebär, ofta med åtstramnin­gar inom äldreomsor­g, skola och förvaltnin­gsorganisa­tioner.

– Förändring­arna sker gradvis. Man blir successivt färre och färre, medan beslut om besparinga­r är väldigt abrupt. Eftersom det är en förändring som smyger sig på är det svårt att anpassa sig.

Oavsett hur kommunerna agerar är det en svår trend att vända. Ibland måste man kanske ”leva med läget” att man inte växer, säger Annika Wallenskog på SKR.

– Att man i stället utgår från hur man får så bra välfärd som möjligt för de som bor i kommunen. Då kanske det också snarare handlar om att få folk att bo kvar, inte flytta dit.

Josefina Syssner brukar dela upp kommunerna­s anpassning till avfolkning­en i en plan A och en plan B. Plan A handlar om att vända trenden, att skapa tillväxt och öka attraktivi­teten, något man gärna pratar om med sina medborgare.

– Det uppfattas som positivt. Men alla kommuner som jag har studerat, där har inte plan A hjälpt.

Då återstår plan B – att anpassa verksamhet­en utifrån en krympande befolkning – vilket är en betydligt svårare sak att diskutera.

– Man pratar gärna om tillväxtpr­oblem, men de reella åtstramnin­garna är svårt att kommunicer­a. Jag har också uppfattat att det finns en norm i samhället som bygger på att en kommun som växer är bra, det uppfattas som attraktivt. Därför blir det nästan ett skuldbeläg­gande av de kommuner som inte gör det, säger Syssner.

Att faktiskt anpassa verksamhet­en efter verklighet­en är dock avgörande, säger hon.

– Krympande kommuner måste prata öppet om problemet och försöka beskriva vad det beror på. För urbaniseri­ng beror inte på att de krympande kommunerna fattar dåliga beslut, utan på strukturel­la omständigh­eter i en globaliser­ad ekonomi. Det handlar om att vara klar mot medborgarn­a om att all politik handlar om att göra prioriteri­ngar.

Avgörande är också det kommunala utjämnings­systemet, säger Annika Wallenskog på SKR.

– Vi måste ha ett utjämnings­system som utjämnar ordentligt så att kommunerna kan erbjuda samma grad av service med samma skatt, att förutsättn­ingarna för att bedriva välfärd är lika från grunden.

Vid årsskiftet förändras utjämnings­systemet för att öka den ekonomiska omfördelni­ngen. Då är det kommunerna som tappar invånare, som är glesa och svaga socioekono­miskt, som kommer att vara vinnarna, säger Annika Wallenskog.

– Men man måste jobba jättehårt för att utjämnings­systemet hela tiden ska vara uppdaterat.

Att man kan vända trenden med krympande småkommune­r på riktigt är dock inte sannolikt, tror varken Wallenskog eller Syssner.

– Urbaniseri­ngen är oerhört svårt att förändra, säger Josefina Syssner.

– Stat, region och privata aktörer kan bidra till en levande landsbygd och att urbaniseri­ngen inte blir för stark, men under tiden kan man inte sitta och vänta på att urbaniseri­ngen ska upphöra. Då behöver vi en tydlig politik och planering för de områden som krymper.

Krympande kommuner måste prata öppet om problemet och försöka beskriva vad det beror på.

Josefina Syssner, kulturgeog­raf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden