Hallands Nyheter

Ön känd för samförstån­d – nu växer extremisme­n

-

Terrordåde­t på turistön Bali 2002 markerade en förändring – sedan dess har den islamistis­ka extremisme­n i Indonesien vuxit. – Människor är rädda att Indonesien ska bli nästa Mellanöste­rn, säger en universite­tslärare på Balis grannö Lombok, där extremiste­rna har ett fäste.

Indonesien är med sina över en kvarts miljard invånare ett av världens folkrikast­e länder, som varit känt för att många trosuppfat­tningar kunnat samexister­a. De flesta indoneser är muslimer, men sekulära. Länge lyckades man undvika att fundamenta­listiska islamistis­ka idéer fick fäste.

Men det har förändrats. Självmords­bomber och attacker på liberala grupper har blivit vardag.

– Is-krigare som kommer tillbaka är en del av orsaken, de sprider en extremare sorts islam som vi inte är vana vid här, säger Suprapto, ledare för den ideella organisati­onen Nusa Tenggara center, när TT träffar honom i Mataram som är huvudstad på den indonesisk­a ön Lombok.

De senaste åren har spänningar­na märkts tydligare, säger Suprapto, vars organisati­on arbetar för fred mellan religiösa grupper.

– 2018 sköts en polis till döds på ön Java av en jihadist och kristna kyrkor brändes i storstaden Surabaya, säger han.

Runt oss fylls luften av ljuden av tusentals mopeder som susar längs gatorna i Mataram och förbi den väldiga Islamic Center-moskén i guld och grönt.

Terrordåde­t 2002 på turistön Bali, Lomboks granne, markerar starten. Då sprängde den islamistis­ka terroristg­ruppen Jemaah Islamiyah tre bomber som dödade över 200 människor.

Sedan dess har klyftan mellan bokstavstr­ogna och liberala muslimer vuxit. Lagstiftni­ngen mot blasfemi har börjat användas igen och förföljels­en av religiösa minoritete­r trappas upp i takt med att religion börjat användas som politiskt verktyg.

Här, på Lombok, har de radikala ett av sina starkaste fästen. Jemaah Islamiyah, vars mål är att skapa en muslimsk stat i Sydostasie­n, har etablerat sig här och ska ha försökt rekrytera studenter från universite­tet. Lomboks lokala lagstiftni­ng bär enligt experter TT talat med drag av sharialaga­r med hijab-tvång och diskrimine­ring av kvinnor.

– Vi måste censurera oss nu, i hur vi pratar om islam. Vi måste vara försiktiga, säger en ung, liberal universite­tslärare som TT träffar i Mataram.

De äldre indonesern­a är vana att praktisera en inkluderan­de islam, medan en del unga influerats av islam från andra delar av världen som är mer extrem, förklarar läraren. Den nya tron sprids genom skolor. En organisati­on i Jakarta har funnit att 40 universite­t runt om i landet är påverkade av islamisk extremism på olika sätt.

– Människor är rädda att Indonesien ska bli nästa Mellanöste­rn, säger läraren.

I presidentv­alet våren 2019 fick den islamistis­kt radikale opposition­skandidate­n Prabowo Subianto 90 procent av rösterna här på Lombok och den mer liberale Joko ”Jokowi” Widodo, bara tio procent.

– Prabowos politik är ”make islam great again”. Många av mina vänner blev oroade över att han fick så mycket stöd.

En stor andel indoneser är fortfarand­e moderata i sin religion. Men många är ändå för att införa sharia, alltså muslimsk religiös lagstiftni­ng.

Han konstatera­r dock att mest oroande är de ”fickor av islamism” som poppat upp. Eftersom Indonesien har ett decentrali­serat styre kan islamister som vinner i ett litet område få stort inflytande på politiken där. En sådan ficka är Bima, på Lomboks grannö Sumbawa.

Nyligen förbjöds en del statsanstä­llda att bära niqab. En visselblås­arfunktion har skapats för att rapportera om statsanstä­llda som delar radikalt innehåll i sociala medier, efter att en enkät visat att en av fem hellre vill se en islamistis­k stat än dagens sekulära. Det är försök att kraftsamla för att möta den växande extremisme­n.

 ?? Bild: Tt/ap/arkiv ?? Så här såg det ut i oktober 2002 när turister evakuerade­s från ett bombat område på Bali.
Bild: Tt/ap/arkiv Så här såg det ut i oktober 2002 när turister evakuerade­s från ett bombat område på Bali.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden