Hallands Nyheter

Varmaste året som har registrera­ts i Ryssland

-

Medeltempe­raturen i Ryssland under 2019 är den högsta som noterats.

I huvudstade­n Moskva har låtsassnö dumpats på gatorna i mängder inför nyårsfiran­det.

– Detta år i Ryssland var det varmaste för hela den period som det har gjorts instrument­ella observatio­ner, säger Roman Vilfand, högste chef vid Rysslands hydrometeo­rologiska institut, till ryska nyhetsbyrå­er.

I huvudstade­n Moskva har den genomsnitt­liga temperatur­en legat på 7,6 till 7,7 grader. Det är 0,3 grader högre än den tidigare högsta noteringen. Medeltempe­raturen har uppmätts och registrera­ts i Moskva sedan 1879 och i hela Ryssland sedan 1891.

Temperatur­er stiger jorden över med anledning av klimatförä­ndringarna och FN varslade tidigare denna månad om att 2019 är på väg att bli ett av de tre varmaste år som uppmätts på vår planet.

Moskva har oftast ett bestående snötäcke från mitten av december, men inte i år. Den här månaden är den varmaste decembermå­naden i staden under det senaste århundrade­t.

Stadsförva­ltningen har då behövt tänka om. Förra veckan dök plötsligt vita drivor av artificiel­l snö upp längs med paradgatan Tverskaja och på Röda torget. Snö har samlats in från stadens skridskoba­nor.

Även i Sibirien har vintrarna blivit mildare på senare år.

Rysslands president Vladimir Putin gick nyligen på tvärs med den samlade vetenskape­n och hävdade att ”ingen vet” vad som orsakar klimatförä­ndringarna.

 ?? Bild: Dmitry Kozlov/tt/ap/arkiv ?? En man promenerar på isen på Nerosjön utanför staden Rostov, den 23 november. Temperatur­en där låg då på omkring sex minusgrade­r.
Bild: Dmitry Kozlov/tt/ap/arkiv En man promenerar på isen på Nerosjön utanför staden Rostov, den 23 november. Temperatur­en där låg då på omkring sex minusgrade­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden