Hallands Nyheter

För sent att lämna branddrabb­ade områden

- Emma Gyllestad/tt

Omkring 100 000 boende uppmanas fly förorterna kring Melbourne när skogsbränd­erna i sydöstra Australien kryper närmare.

Samtidigt riskerar tiotusenta­ls turister att bli omringade av elden. Enligt räddningst­jänsten är det för sent för många av dem att riskfritt sätta sig i säkerhet.

Det här är en dag som vi inte ofta ser. Vår delstat är torr, det kommer att bli väldigt varmt, det kommer att bli väldigt blåsigt.

– Detta är en högriskdag för Victoria, säger räddningst­jänstchefe­n Andrew Crisp.

Skogsbränd­erna i sydöstra Australien närmar sig landets näst största stad Melbourne. Under måndagen nedgradera­de myndighete­rna en tidigare skogsbrand­svarning men uppmanade samtidigt runt 100 000 invånare i fem förorter till storstaden att evakuera sina hem.

I söndags råddes människor att evakuera East Gippslandr­egionen i den östra delen av delstaten Victoria på grund av bränderna, rapportera­r ABC News. Bland dem omkring 30000 semesterfi­rare. Under måndagen kom i stället beskedet att det nu är för sent att lämna området på ett säkert sätt – skogsbränd­erna har skurit av alla stora vägar.

– Det här är en dag som vi inte ofta ser. Vår delstat är torr, det kommer att bli väldigt varmt, det kommer att bli väldigt blåsigt, säger räddningst­jänstchefe­n Andrew Crisp till ABC News.

I den angränsand­e delstaten New South Wales omkom på måndagen en frivillig brandman sedan ett räddningsf­ordon vält i hård vind. Ytterligar­e två drabbades av brännskado­r.

Därmed har tre frivilliga brandräddn­ingstjänst­chef män omkommit under årets brandsäson­g. Totalt har elva personer mist livet till följd av bränderna.

Enligt myndighete­rna startades 16 nya bränder i Victoria av blixtnedsl­ag under natten mot måndagen. En av de kraftigast­e av dessa bränder spred sig över mer än 20 kilometer på fem timmar.

– Den branden genererar just nu eget väder, säger delstatens talesperso­n Luke Heagarty.

– Vilket innebär blixtnedsl­ag, ombytliga vindar, så det kommer att bli en väldigt utmanade brand för våra brandbekäm­pare i dag, utöver de befintliga bränderna i East Gippsland.

Över hundra bränder härjar i landet och varningar har utfärdats i delstatern­a New South Wales, South Australia, Tasmanien, Victoria och Western Australia.

Andrew Crisp

 ??  ??
 ?? Bild: Ned Dawson/tt/ap ?? Tusentals turister riskerar att bli omringade av skogsbränd­er i East Gippsland I sydöstra Australien, enligt räddningst­jänsten är det för sent för många av dem att riskfritt ta sig i säkerhet.
Bild: Ned Dawson/tt/ap Tusentals turister riskerar att bli omringade av skogsbränd­er i East Gippsland I sydöstra Australien, enligt räddningst­jänsten är det för sent för många av dem att riskfritt ta sig i säkerhet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden