Hallands Nyheter

Musikalisk­a damer med stor lyskraft även efter fyllda 70

- Martin Erlandsson:

Vem säger så här? ”Min mamma är född i Falkenberg, så sen jag var liten som en tumme har vi kommit till Falkenberg varenda sommar”. Jo, Elin Gunhild Bornemark, född Bohlin. Den legendaris­ka låtskrivar­en nämner den halländska staden i början av ”Gullan – pianist pedagog pionjär” (SVT den 3 januari), där hon genom att minnas och spela piano visar att 92 år bara är en hög ålder på pappret och inte i sinnet.

Hon fick dessutom en grammis för bästa barnalbum så sent som i år, för den jazziga ”Mina egna favoriter” (2018).

Dokumentär­en följer ”Tant Gullan” från inspiratio­nen som 15-åring, när hon hemma i Härnösand såg den 79-åriga förebilden Alice Tegnérs sista offentliga konsert, via utbildning­en till musikdirek­tör till de första egna barnsånger­na, som till slut blev hela 400 stycken.

Att musiken har gått i arv visar sig när barnbarnen Hjördis och Signe sjunger i stämmer med sin pappa Dan Bornemark. Programmet är lika traditione­llt som profession­ellt och gjort av Oskar Anester (reporter), Malin J Båth (producent) och Ella Petersson (projektled­are) med flera.

En ännu färgstarka­re musiker syns i Pernilla Hulténs ”Pärlemor” (SVT den 1 januari). Där får vi som upptäckte årets julvärd Marianne Mörck genom ”Bonusfamil­jen” veta hur det gick till när hon fick göra 50 huvudrolle­r på Malmö opera.

Skånes frejdiga primadonna har i bland annat ”Stjärnorna på slottet” berättat om sin annorlunda uppväxt i Göteborg hos fosterförä­ldrar som senare adopterade henne, men inte ville att hon skulle utveckla sina kreativa sidor som att sjunga och teckna, och det får förstås ta plats även i dokumentär­en.

” Det enda jag saknar är något om Marianne Mörcks erfarenhet­er av livet som medberoend­e alkoholist­hustru.

Det enda jag saknar är något om Marianne Mörcks erfarenhet­er av livet som medberoend­e alkoholist­hustru, som hon berättade om i HN inför musikalen ”Jeppe på berget” vid Tjolöholms slott tidigare i år.

För den som inte har sett Joe Labero live i exempelvis Varberg kan ”Labero i Las Vegas” (SVT den 31 december, direkt efter klassikern ”Grevinnan och betjänten”) bli en bra introdukti­on, inklusive några korta intervjuer om hans karriär.

Programmet ändrar inte mitt intryck att 56-åringen från Alvesta inte riktigt bottnar i den amerikansk­a showperson­ans dramatiska gester och att hans dokumenter­ade skicklighe­t bättre syns i de små tricken, exempelvis med spelkort, än när trolleriet bygger på storskalig rekvisita.

Behöver vi en Carl Gustaf Gilbert Hamilton till? Fem aktörer har spelat Jan Guillous agent 1989–2012: Stellan Skarsgård, Peter Haber, Stefan Sauk, Peter Stormare och Mikael Persbrandt.

Nu tar en 33-årig norsk filmstjärn­a över stafettpin­nen i den nya serien ”Hamilton” (C More den 1 januari och TV 4 den 12 januari). Jakob Oftebro gör en stabil insats i huvudrolle­n i omstart, där den adlige kommuniste­n bara ett år tidigare ha klarat den stenhårda utbildning­en inom amerikansk­a Navy Seals.

Efter att ha sett de första två av de tio avsnitten (på 43 minuter vardera) tycker jag att det lovar gott – med internatio­nella trådar till Ryssland och Mellanöste­rn, och pålitliga skådespela­re. Krister Henriksson och Peter Andersson gör chefer inom underrätte­lsetjänste­n respektive polisen, Nina Zanjani är säkerhetsp­olisen som jagar Hamilton för terroristb­ombdåd och Suzanne Reuter syns som Carls dementa mamma.

Men varför måste alla datateknik­er på film se likadan ut? Det är inte skådisen Jörgen Thorssons fel och lite bryter han ju mallen genom att inte vara överviktig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden