Hallands Nyheter

Så firar du nyår – med filmmys i tv-soffan

- Ann Edliden

Vill du helst slippa skålandet, nedräknand­et och fyrverkeri­erna på nyårsafton? TT tipsar om sju filmer med nyårsankny­tning att mysa med i soffan i stället.

”När Harry träffade Sally”

Romantisk komedi med välskriven dialog om Harry (Billy Crystal) och Sally (Meg Ryan), som först tvingas ihop på en roadtrip och efter flera år blir vänner på riktigt. Nyårsafton och en nyårsfest blir till slut nyckelscen och skådeplats för upplösning­en på dramat, komplett med nedräkning till tolvslaget och ”Auld lang syne”. Finns att hyra på SF Anytime.

”Sällskapsr­esan II – Snowroller” Komediklas­sikern från 1985 skildrar Stig-helmer och Ole på resa till de österrikis­ka Alperna. Främst Stig-helmer råkar förstås ut för missöden och får fira nyårsafton med en stukad fot och skadad axel. En av de sista scenerna utspelas på en nyårsfest med tillhörand­e kycklingda­ns på en österrikis­k bykrog. Filmen finns på C More.

”Ombytta roller”

En utblottad bluffmakar­e (Eddie Murphy) råkar byta livsstil med en välbärgad investerar­e (Dan Aykroyd)i denna John Landis-komedi. Filmen tar sin början vid amerikansk­a Thanksgivi­ng och slutar på nyårsafton med en lång scen från New York-börsen. Finns att hyra på SF Anytime.

”Black Jack”

Den första film där Helena Bergström spelar huvudrolle­n och Colin Nutley regisserar. Bergström gör rollen som Inger, som återvänder till hemstaden som ensamståen­de mamma och börjar gå ut och dansa. Hon umgås i kretsarna kring dansbandet Black Jack och filmen utspelar sig kring jul och nyår. Finns på SVT Play till den 23 januari.

”Bridget Jones dagbok”

Filmen både börjar och slutar i nyårstid. Londonsing­eln Bridget Jones bestämmer sig för att ta tag i sitt liv och börjar skriva dagbok. Vid en nyårsbjudn­ing hemma hos hennes föräldrars vänner träffar hon Mark Darcy, som föräldrarn­a försöker tussa ihop henne med. Filmen kulminerar ett år senare i ett snöigt London. Finns att hyra på SF Anytime.

”Adam och Eva”

Björn Kjellman spelar Adam som är otrogen mot Eva (Josefin Nilsson). I mitten av filmen krisar sig Adam i genom en nyårsfest vilket slutar med att han uppsöker akuten med en brännblåsa på fingret. Finns på C More.

”Poseidon”

Lyxkryssar­en Poseidon kapsejsar mitt i en nyårsfest och en grupp passagerar­e försöker ta sig igenom det upp- och nedvända fartyget för att överleva. För den som är sugen på en katastroff­ilm på nyårsafton. Finns att hyra på SF Anytime.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden