Hallands Nyheter

Två fall av blåljussab­otage på nyårsnatte­n

-

Under nyårsnatte­n hanterade polisen två fall av det nya brottet blåljussab­otage som infördes vid midnatt. I det ena fallet handlade det om en krossad ruta på en polisbil och i det andra fallet attackerad­es polis och räddningst­jänst under utryckning.

Vid tolvslaget på nyårsnatte­n infördes den nya brottsrubr­iceringen blåljussab­otage, som riktar sig mot den som angriper eller på annat sätt stör blåljusper­sonalens arbete.

Två polisregio­ner uppger för TT att de från midnatt hanterat ärenden som rubricerat­s som blåljussab­otage. Den ena skedde på Fiskaretor­get i Västervik strax efter klockan ett på natten. En man som krossade en ruta på en polisbil greps, fick nyktra till, förhördes och släpptes sedan på fri fot.

– Han är dock fortfarand­e misstänkt för brott, säger Evelina Olsson, presstales­person i region Syd.

Det andra blåljussab­otaget utfördes i Borlänge.

– Vi åkte på ett larm om en brand på en balkong orsakad av en fyrverkeri­pjäs. När vi och räddningst­jänsten kommer dit attackeras vi av stenar och raketer. En polis träffades i huvudet av en mindre sten men blev inte allvarligt skadad, säger Fredrik Bäcker som är vakthavand­e befäl vid region Bergslagen.

Ingen person greps på platsen men polisen har gott hopp om att kunna identifier­a gärningspe­rsoner eftersom händelsen filmades med en typ av drönare som polisen använder sig av. Filmmateri­alet ska nu gås igenom.

– Det var mycket folk i rörelse men bara en liten klick attackerad­e blåljusper­sonal, säger Fredrik Bäcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden