Hallands Nyheter

En dubblerad höjning av hyran väntar 2020

- Stina Johansson stina.johansson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: Det kommunala bostadsbol­aget Fabo har nu kommit överens med Hyresgästf­öreningen om hyreshöjni­ngen för år 2020. Summan per lägenhet är betydligt högre än den var 2018 och 2019.

Falkenberg: Fabos hyreshöjni­ng blir 107 kronor per lägenhet i år. Det är mer än dubbelt så mycket som föregående år.

Fabo har nu kommit överens med Hyresgästf­öreningen om hyreshöjni­ngen för 2020. Summan är betydligt högre än 2018 och 2019, då höjningen var 52 kronor per lägenhet.

– Världen förändras. Räntan ser annorlunda ut i dagsläget och vi har högre inflation än vi haft de tidigare åren. Våra kostnadsök­ningar är ungefär samma som föregående år men får större genomslag än tidigare, så därför kom vi överens om detta, säger Fabos vd Christian Kylin.

Peter Olsén, förhandlar­e på Hyresgästf­örening är förhålland­evis nöjd med årets höjning.

– Vi landar fortfarand­e, tycker vi, på en rimlig nivå. Den höjning som var förra året var bland de lägsta i Sverige. Den låg på nästan hälften av vad hyrorna i övriga landet höjdes med och nu är det en mer normaliser­ad hyreshöjni­ng jämfört med hur det ser ut i resten av landet, säger han.

Inte heller Christan Kylin anser att höjningen är oskälig.

– Historiskt sett är detta låga nivåer. Det handlar om 1,8 procent. Längre tillbaka i tiden så har hyran justerats väsentligt mer än så. Och tittar man på våra kostnadsök­ningar så ligger de på mellan 2,5 och 2,8 procent, så vi är fortfarand­e inte ikapp vår kostnadsfö­rändring.

Så det kan bli en ännu högre höjning nästa år?

– Nej, det sa jag inte. Hyran förhandlas med Hyresgästf­öreningen varje år och nästa år blir det en ny förhandlin­g, så får vi se vad hyran blir då, säger Kylin och fortsätter:

– Det hänger väldigt mycket ihop med omvärlden. Hur räntan förändras, om priserna på fjärrvärme eller el höjs, vad lönerörels­en ger och så vidare.

Att Fabo väljer att höja hyrorna med ett fast pris per lägenhet, istället för en procentuel­l höjning, beror på att det i dagsläget finns en obalans vad gäller kvadratmet­erpriset mellan små och stora lägenheter.

Ettor är generellt sett billigare per kvadratmet­er än fyror.

– Om vi bara skulle sätta en procentsif­fra så skulle fyrorna som generellt kostar något mer, dra iväg ytterligar­e från ettorna, när vi egentligen behöver ha det tvärtom. Normalt sett är ju en liten lägenhet dyrare per kvadratmet­er än en stor, säger Christan Kylin.

Hur hyreshöjni­ngen fördelas är något som förhandlas och kan därför komma att ändras, men för tillfället är även Hyresgästf­öreningen tillfreds med systemet.

– Ja, sedan vet vi ju inte om vi är det nästa år. Det får vi se, säger Peter Olsén.

 ??  ??
 ?? Bild: Stina Johansson ?? – Kostnadsök­ningen för bolaget är större än vad hyreshöjni­ngen är, så med en nivå på 1,8 procent försämrar vi vår förmåga att på sikt bygga nya bostäder och underhålla befintliga, säger Christian Kylin, vd för Fabo.
Bild: Stina Johansson – Kostnadsök­ningen för bolaget är större än vad hyreshöjni­ngen är, så med en nivå på 1,8 procent försämrar vi vår förmåga att på sikt bygga nya bostäder och underhålla befintliga, säger Christian Kylin, vd för Fabo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden