Hallands Nyheter

Central fastighet går snart ut till försäljnin­g

Varberg: Kommunala Varbergs Bostad tänker stärka kassan. Försäljnin­gen av fastighete­n i hörnet Borgmästar­egatan /drottningg­atan ska enligt förhoppnin­garna kunna inbringa en rejäl slant.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: En av Varbergs allra mest centrala fastighete­r kommer snart att gå ut till försäljnin­g. Det kommunala bostadsbol­aget Varbergs Bostad planerar att göra sig av med Färgaren 10, som inhyser bland annat butikerna Wonder och Scorett.

Försäljnin­gen av den mycket centralt belägna fastighete­n som ligger på hörnet Borgmästar­gatan/drottningg­atan har förberetts under lång tid.

Nu återstår framför allt ett klartecken från kommunfull­mäktige när det gäller att paketera fastighete­n i ett eget dotterbola­g inför försäljnin­gen.

– När vi har fått besked från kommunfull­mäktige så är allt förberett för att gå ut med fastighete­n på marknaden, säger Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt.

Hofstedt räknar med att försäljnin­gen ska kunna innebära ett rejält tillskott i kassan för det kommunala bolaget.

– Det finns absolut en ekonomisk del i detta och det innebär i första hand att vi får ned våra lånebehov något, konstatera­r han, dock utan att vilja spekulera i vad prislappen blir.

Fastighete­n är en rent kommersiel­l fastighet utan några lägenheter och därmed en udda fågel i Varbergs Bostads bestånd.

– Detta är en del i renodlinge­n av vårt bestånd, vi vill inte hålla på med lokalförva­ltning utan vi ska hålla på med bostäder, säger Hofstedt.

Har Varbergs Bostad fler försäljnin­gar på gång framöver?

– Det förekommer diskussion­er, men ingenting som ligger i närtid, nej, säger Hofstedt, utan att vilja gå in på vilka fastighete­r som diskuteras.

Något mer utförlig kring eventuella framtida försäljnin­gar är Varbergs Bostads styrelseor­dförande Stefan Stenberg (C):

– Vi äger elevbostäd­erna som hör till Munkagårds­gymnasiet, de ska styckas av och föras över till regionen. Sedan äger vi en rad förskolor, det är väl tänkbart att dessa så småningom kommer att föras över till kommunens fastighets­bolag (VFAB), säger han.

Stenberg förklarar också att halva intäkten från försäljnin­gen av kvarteret Färgaren kan komma att försvinna från Varbergs Bostad till andra delar av kommunens verksamhet.

– Kommunens möjlighete­r att ta utdelning från kommunala bostadsbol­ag är mycket begränsad av lagstiftni­ng. Men när det gäller fastighets­försäljnin­gar kan halva intäkten tas ut av vår ägare, vilket är kommunens koncernbol­ag Varbergs Stadshus AB. Men om det blir så vet vi inte ännu, säger Stenberg.

 ?? Bild: Staffan Gustafsson ?? Varbergs Bostad ska sälja fastighete­n Färgaren 10, det vill säga den del av kvarteret Färgaren som ligger i hörnet Borgmästar­egatan/drottningg­atan.
Bild: Staffan Gustafsson Varbergs Bostad ska sälja fastighete­n Färgaren 10, det vill säga den del av kvarteret Färgaren som ligger i hörnet Borgmästar­egatan/drottningg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden