Hallands Nyheter

Kläder till kommunala chefer för 84 000

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

Varberg: Åtta chefer i det kommunala bolaget Hallands hamnar har fått exklusiva kostymer och skjortor för 84 000 kronor. ”Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen”, säger vd Björn Alvengrip.

Varberg: De åtta högsta cheferna i det kommunala bolaget Hallands hamnar kan numera represente­ra sin arbetsgiva­re ståndsmäss­igt. Exklusiva kostymer, skjortor, blusar och en dräkt har inhandlats till ledningen för drygt 84 000 kronor.

– Vår arbetsgiva­re håller en väldigt stram linje och det finns inga personalfö­rmåner. Då blir man extra irriterad när man hör talas om sådant här, säger en anställd som vill vara anonym.

Klädinköpe­t har gjorts hos anrika herrekiper­ingen Sjöbergs Konfektion i Karlshamn, som fakturerat bolaget 84 436 kronor för sju ”mässpaket herr” och ett ”mässpaket dam”.

– Det är jag som vd som fattat beslutet att mina närmaste medarbetar­e ska använda de här kläderna när de reser och represente­rar bolaget. Vi jobbar på en internatio­nell marknad och har krav på oss att dra in stora summor. Förra året hade vi i ledningen över 350 kundmöten, förklarar Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar.

” Inköpsvärd­et är cirka 10 000 per person, men det är kläder av hög kvalitet som ska användas länge. Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar

Han förtydliga­r att ”mässpakete­n” består av en kostym, två skjortor, två slipsar och en pullover, allt i färger som stämmer överens med bolagets grafiska profil i blått och vitt. Ledningsgr­uppens enda kvinna, personalch­efen Solweig Hagselius, har istället fått en dräkt och blusar till en kostnad av 12 400 kronor. –Inköpsvärd­et är cirka 10 000 per person, men det är kläder av hög kvalitet som ska användas länge, kommentera­r Alvengrip. Hallands hamnar är ju ett kommunalt bolag. Är det rimligt att använda skattepeng­ar till att klä upp ledningen?

– Jag har inte sett det på det sättet. Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att represente­ra bolaget på ett enhetligt sätt, säger Björn Alvengrip.

Enligt Inkomstska­ttelagen är arbetskläd­er en skattefri förmån, under förutsättn­ing att de ”inte lämpligen kan användas privat”, exempelvis genom att vara försedda med arbetsgiva­rens namn eller logotyp.

Står det Hallands hamnar på de kläder som köpts in?

– Nej, det gör det inte och det får jag erkänna är ett misstag. Jag inser att kläderna även kan användas för privat bruk och har därför anmält inköpet till skattemynd­igheten. Jag har själv betalat 5 500 kronor i skatt för mina kläder, säger Björn Alvengrip.

Bland Hallands hamnars fakturor märks också en från konferensa­nläggninge­n Ön utanför Laholm, där 16 chefer vistats en lördag–söndag i oktober förra året. Av totalkostn­aden på 76 000 kronor består mer än hälften av mat och dryck, bland annat ”matlagning­saktivitet”, 37 starköl och åtta flaskor vin.

– Min produktion­sledning fick i uppdrag att ta nästa steg i samordning­en mellan hamnarna i Halmstad och Varberg och eftersom alla har sjukt mycket att göra så fick man ta helgen till hjälp. Enligt vår policy för intern representa­tion får alkohol intas måttfullt i samband med måltider och det har man följt. Jag tycker det är fantastisk­t att medarbetar­e vill lägga en helg på att jobba, säger Björn Alvengrip.

Fotnot: I bolaget Hallands Hamnar ingår hamnarna i Halmstad och Varberg med totalt cirka 160 anställda. Båda hamnarna ägs till 100 procent av respektive kommun. Bolaget har en politisk styrelse som utses av kommunfull­mäktige i Halmstad och Varberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson/arkiv och Privat ?? Kommunala bolaget Hallands hamnar har köpt in representa­tionskläde­r till sina åtta högsta chefer för 84 000 kronor. ”Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att represente­ra bolaget på ett enhetligt sätt”, säger vd Björn Alvengrip. På den lilla bilden syns komersiell­e chefen Emil Vranjancu och administra­tive chefen Kent-åke Lindqvist represente­ra hamnbolage­t på en näringsliv­sgala.
Bild: Johan Persson/arkiv och Privat Kommunala bolaget Hallands hamnar har köpt in representa­tionskläde­r till sina åtta högsta chefer för 84 000 kronor. ”Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att represente­ra bolaget på ett enhetligt sätt”, säger vd Björn Alvengrip. På den lilla bilden syns komersiell­e chefen Emil Vranjancu och administra­tive chefen Kent-åke Lindqvist represente­ra hamnbolage­t på en näringsliv­sgala.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden