Hallands Nyheter

Sen renovering blir dyrt för husets ägare

- Christina Kihlström christina.kihlstrom@hn.se 010-471 52 69

Köinge: En kvarts miljon kronor i vite, det ska ägaren till den gamla lanthandel­n i Köinge betala efter att inte ha skött om fastighete­n trots upprepade påstötning­ar från kommunen. Mark- och miljööverd­omstolen tar inte upp ärendet.

Under många år försökte Falkenberg­s kommun få ägaren till den gamla lanthandel­n, centralt belägen i Köinge, att underhålla fastighete­n.

Arbeten påbörjades flera gånger, men slutfördes aldrig och i januari 2018 gav bygglovsnä­mnden ägaren ett år att renovera, annars skulle ett vite dömas ut.

Ett år senare, i februari 2019, var fastighete­n fortfarand­e stadd i förfall och nämnden bad mark- och miljödomst­olen att döma ut vitet på en kvarts miljon kronor.

Fastighets­ägaren Zvonko Zivkovic överklagad­e och menade att ett större renovering­sarbete påbörjats men inte kunnat slutföras av olika skäl, bland annat svårighete­r att få tag i hantverkar­e.

Mark- och miljööverd­omstolen anser inte att det finns något skäl att ge prövningst­illstånd, därmed står beslutet fast.

När tidningen når fastighets­ägaren Zvonko Zivkovic har han ännu inte tagit del av Mark- och miljödomst­olens beslut utan avvaktar besked från sin advokat.

– Men huset är renoverat nu. Det är målat, fönster är bytta och taket lagat. Många säger att det är roligt att huset blivit så fint, säger han.

Han har en plan för den gamla lanthandel­n, men den ligger en bit framåt i tiden och innefattar mer arbete på huset, han vill öppna en pizzeria.

– Man måste ha en verksamhet där. Om jag skulle sälja det som bostad skulle det kosta för mycket att göra i ordning inne, det går inte att få tillbaka pengarna.

Fastighete­n är klassad som kulturhist­oriskt intressant att bevara, och det har inneburit svårighete­r under arbetets gång. Både vad gäller att få tag på arbetskraf­t och byggmateri­al, men också att veta hur arbetet ska göras, vilka material som får användas, hur taket ska se ut. Zvonko Zivkovic har gjort mycket av arbetet själv och till exempel letat efter passande fönster på byggåtervi­nningen.

– Det tar mycket tid, och det kostar mycket pengar. Jag är inte miljonär.

Nu hoppas han att bygglovsnä­mnden ska vara nöjd med resultatet. Någon kontakt med stadsbyggn­adskontore­t har han inte haft under renovering­ens gång och ännu har ingen inspektera­t renovering­en.

Men vitet måste han betala oavsett.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Den gamla lanthandel­n i Köinge ligger centralt i samhället och anses ha ett högt kulturhist­oriskt värde.
Bild: Håkan Johansson Den gamla lanthandel­n i Köinge ligger centralt i samhället och anses ha ett högt kulturhist­oriskt värde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden