Hallands Nyheter

Förskolepe­dagoger Årets jämställar­e

Varberg: För att se om man bemöter flickor och pojkar på olika sätt, filmade personalen på Derome förskola sig själva. Arbetet med genusfrågo­r har nu lett till att personalen prisats av kommunen.

- Jennie Persson jennie.persson@hn.se 010-471 50 26

Varberg: Pedagogern­a på Derome förskola filmade sig själva för att se hur de bemötte flickor och pojkar. Det ledde till att de fick kommunens medarbetar­pris som Årets jämställar­e.

Bemöts pojkar och flickor på samma sätt i förskolan? Den frågan ställde sig pedagogern­a på Derome förskola efter en diskussion om genus och hur personalen hanterade den typen av frågor i sitt arbete.

– Forskning visar att det finns en förutfatta­d bild av att flickor är mer verbala och därför ställs det oftast öppnare frågor till dem och mer raka ja - och nej-frågor till pojkar. Dessutom finns det en tendens att pojkar får mer hjälp med påklädning eftersom flickor anses vara mer självständ­iga, säger förskollär­aren Nina Reale.

– Då kände vi bara att nej, det här känner vi inte igen oss i, vi gör ingen skillnad på pojkar och flickor. Men vi ville testa oss själva och granska hur vi arbetade, säger förskollär­are Jenny Schneider.

Under drygt en månads tid satte de därför upp en kamera i hallen för att se om de, vid påklädning­en, behandlade pojkar och flickor olika. Dessutom spelade personalen in ljud vid matborden för att undersöka hur de bemötte barnen vid matsituati­onen.

– När vi tittade på filmerna så tyckte vi inte att det var någon skillnad i hur vi bemötte flickor och pojkar. Däremot behandlade vi individer olika. Det finns till exempel barn som alltid dröjer sig kvar inomhus för att de inte vill gå ut och det visade sig att vi alltid hjälpte dem på med kläderna först. Nu har vbörjat fundera på vad vi kan förändra i utemiljön för att få dem att vilja gå ut, säger Nina Reale.

En annan förändring har skett kring matborden där man tidigare satte de yngre och äldre barnen vid samma bord. Efter att ha lyssnat på ljudinspel­ningarna märkte förskollär­arna att de yngre barnen inte fick lika mycket talutrymme och uppmärksam­het som de äldre.

– Nu har vi samlat de äldre vid ett bord och de yngre vid ett annat. De äldre pratar mer med varandra och får utbyte av varandra samtidigt som vi kan ge de lite yngre mer uppmärksam­het och utrymme, säger Jenny Schneider.

Arbetet med genusfrågo­r ledde till att personalen i vintras fick kommunens medarbetar­pris för Årets jämställar­e.

– Det här är ett kvitto på att vi är på väg i rätt riktning i vårt arbete, säger Jenny Schneider och får medhåll av Nina Reale.

– Jag vill uppmana andra pedagoger att våga granska sitt arbete. Det är på förskolan som barnen får grunden i hur man bemöter och behandlar varandra och det är vi som måste lära och visa dem att vi inte gör någon skillnad utifrån kön.

 ?? Bild: Jennie Persson ?? Förskollär­arna Jenny Schneider och Nina Reale uppmanar andra pedagoger till att våga granska sitt eget arbete.
Bild: Jennie Persson Förskollär­arna Jenny Schneider och Nina Reale uppmanar andra pedagoger till att våga granska sitt eget arbete.
 ?? Bild: Jennie Persson ?? Förskollär­arna Nina Reale och Jenny Schneider på Derome förskola granskade sitt arbete genom att filma sig själva. Andra pedagoger som jobbade med projektet var Lillevi Albertsson, Karin Lindqvist, Sandra Andersson, Sofie Dock och Julia Börjesson.
Bild: Jennie Persson Förskollär­arna Nina Reale och Jenny Schneider på Derome förskola granskade sitt arbete genom att filma sig själva. Andra pedagoger som jobbade med projektet var Lillevi Albertsson, Karin Lindqvist, Sandra Andersson, Sofie Dock och Julia Börjesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden