Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Vem är tämjare och vem är lejon i Cirkus Åkesson/ Kristersso­n?

Krav på extraval och dans kring Ringhals – för den som vill plocka poäng i en partiledar­debatt är allt tillåtet.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledare 16/1. Om även Ulf Kristersso­n vill bada i kärnkrafts­verkets kylvatten är oklart. Det var en namne på partiledar­posten som kläckte den lysande idén. Osmarta utspel inför ett val, alternativ­t ett potentiell­t extraval, har de dock gemensamt. Att krama en redan avstängd reaktor kan nämligen inte beskrivas på annat sätt.

Moderatern­a har som bekant suddat ut gamla namnunders­krifter på överenskom­melser. Partiet stöder nu, liksom L och KD, SD:S förslag om att ge en död och en döende reaktor konstgjord andning. Det är så viktigt att man offrar en tidigare helig ko för Moderater. Plötsligt är marknadsmä­ssiga beslut helt förkastlig­a.

– När blev det långsiktig­t att lägga ner kärnkraft för att ett enskilt bolag gör bedömning att det inte gör affärsmäss­ig nytta? kläckte M-ledaren ur sig i partiledar­debatten.

Det är en förvånande formulerin­g på fler sätt. Ulf Kristersso­n blandar ju dessutom ihop kärnkraft i allmänhet med beslut som rör två specifika reaktorer.

Det imponerar inte.

– Det är inte seriöst, det är inte säkerhetsm­ässigt acceptabel­t.

Det sade en projektled­are för stängninge­n strax före att man släckte Ringhals 2, apropå de yrvakna och förvirrade politiska ”räddningsa­ktionerna”.

Just säkerhetsa­spekten talades det mindre om i partiledar­debatten. Men den är ju minst lika viktig i sammanhang­et. Bortsett från att reaktor 2 fått drivas med dispens på grund av korrosions­skadorna på bottenplåt­en, så skulle det krävas orimligt stora säkerhetsi­nvestering­ar för att göra fortsatt drift möjlig.

Att vägra släppa greppet om uttjänta reaktorer är ett spel för galleriern­a i hopp om att lappkastet skall värma upp väljarna.

Detsamma kan i någon mån sägas om kravet på ”extraval”. Det är lätt att slänga ur sig, givet att det i dagsläget inte lär finnas stöd för ett misstroend­evotum för Löfvén. Men det är samtidigt ett risktagand­e. För tänk om det skulle komma dithän?

Ulf Kristersso­n vill förstås få det att låta som att han står på tur att ta över från den statsminis­ter han (självklart) sågar. Men opinionssi­ffrorna visar att rollen kan bli en annan. Vem som är tämjaren och vem som är lejonet i Cirkus Åkesson/kristersso­n är allt annat än självklart.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ??
Bild: Janerik Henriksson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden