Hallands Nyheter

Fler lärare – färre anställda på förvaltnin­gskontoret!

-

Svar

på ”Vardag efter vinterfest­en innebär besparinga­r” (3/1).

Varberg. Apropå Varbergs vinterfest och att höja skatterna... Alternativ­a tips:

• Fler lärare i förskola/ skola – färre anställda på förvaltnin­gskontoret!

• Färre rektorer – fler riktade resurspeda­goger.

• Framförhål­lning och långsiktig budgetplan­ering.

Hur kan Varberg, som välmående kommun, prioritera så fel? Ingen kan väl ha undgått nyhetsflöd­et beträffand­e barn- och ungdomars psykiska ohälsa samt slutkörd personal i förskola/skola? Vem bryr sig om den pedagog som knäckt sig i en vardag där ”slit och släng-mentalitet” råder? Hur kan man i detta läge kalla vinterfest­en för ”ett välkommet tack och trevligt avbrott”?

Är det inte dags att rektorer i skola och förskola säger ifrån uppåt i stället för att följa en nedåtgåend­e spiral där pedagoger går in i väggen? Att plädera om sin blödande budget till lärare/ förskollär­are får knappast någon att må bättre. Det finns en anledning till varför personal blir sjukskrive­n. Angrip orsaken i stället för att pressa ytterligar­e. Budgetansv­ar ligger till exempel inte på pedagogern­as axlar (vilket även syns i lönekuvert­et). Borde inte rektorer agera mer som pedagogisk­a vägledare istället för att ha sitt största fokus på att hålla i en omöjlig, kortsiktig årsbudget?

För de som arbetar ”på golvet” ska kartläggni­ngar samt utvärderin­gar på utvärderin­gar utföras. Vem utvärderar och kontroller­ar uppåt (rektorer, förvaltnin­g och politiker)? Vilka kunskapskr­av gäller för politikern­a? Vilken forskning förespråka­r större barn/elevgruppe­r, färre pedagoger, inga vikarier, färre riktade resurser till elever i behov av särskilt stöd?

Förskola/skola måste få kontinuite­t och hållbara arbetsvill­kor. Sluta spara på våra barn, vår framtid! Lärare nära ”väggen”

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Sluta spara på våra barn, skriver insändarsk­ribenten.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Sluta spara på våra barn, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden