Hallands Nyheter

Handlare om debatten: ”Mission impossible”

- Jennifer Last

Halland: Debatten om plast har vuxit sig stor under 2019 och det blir allt vanligare att aktörer tar till åtgärder. Ica-gruppen har inlett ett projekt som innebär att alla deras egna förpacknin­gar ska vara gjorda av återvunnen plast eller helt fossilfri råvara år 2030.

Inom Ica-gruppen läggs i dagsläget mycket kraft på att minska användande­t av plast. I takt med att debatten kring plastprodu­ktionen och återvinnin­gen av den har tänt allt större lågor har man i samtliga Icabutiker bland annat bytt ut en stor andel av plasttråge­n inom frukt och grönt mot papper eller plasttråg av återvunnen plast.

– Den typen av insatser märker kunderna direkt i sin vardag och är viktiga för att vi 2030 ska uppnå våra mål. Plast är något både vi på Ica och Ica-kunderna är väldigt engagerade i. Det är en miljöfråga som kommer nära kunderna i vardagen och där både vi som företag och alla kunder kan göra skillnad, säger Kerstin Lindvall, hållbarhet­sdirektör på Ica-gruppen.

Vi vill vara en föregångar­e, visa vägen och då står man för vad man säger.

Rikard Hillarp

Man använder sig också av plastkassa­r som kommer från förnybara råvaror, vilket enligt Kerstin Lindvall släpper ut 85 procent mindre koldioxid än en oljebasera­d plastpåse.

– Att minska användande­t av plast är viktigt och vi försöker göra det på ett så smart sätt som möjligt. Exempelvis kan plastförpa­ckningar öka hållbarhet­en för vissa varor och därmed minska matsvinnet, vilket också är viktigt för miljön. Därför försöker vi alltid ha bästa möjliga förpacknin­gar ur hållbarhet­ssynpunkt, säger hon.

Ica Maxi högskolan är hack i häl vad gäller Icagruppen­s klimatmål till 2030. Enligt Rikard Hillarp, Icahandlar­e, försöker man alltid att

Ica-handlare

titta på alla tänkbara alternativ för att hitta den bästa lösningen. Något som ibland kan anses lättare sagt än gjort.

– Plasten är den största utmaningen. Det är lite mission impossible skulle jag säga. Oavsett var man kladdar så blir det inte riktigt bra, säger han.

Det är hela tiden en balansgång mellan en hållbar produktion och att lyssna på vad kunderna vill ha. Rikard Hillarp upplever att medvetenhe­ten hos konsumente­rna är stor och att nio av tio vill göra skillnad.

– När vi själva tillverkar någonting ser vi över produktion­en, när det gäller en vanlig produkt i sortimente­t så lyssnar vi på kunden. Men vi ser såklart över alternativ­en och vill att det ska vara så hållbart som möjligt. På resans gång kommer vi säkert att göra fel, men vi kommer längre.

Ett annat problem, menar Hillarp, är att allt inte finns i återvunnen plast i dag. Samt att man i vissa fall faktiskt behöver plasten.

– Utan plast håller maten inte lika bra, till exempel. Det vi odlar själva dör efter en dag utan plast och då blir det ett mycket större matsvinn i stället. Men jag tror att det viktigaste är att vi alla försöker göra någonting.

Vad gäller klimatmåle­n för 2030 finns det inte mycket att dividera om. Det finns bara en väg att gå och ambitionen är solklar.

– Jag är helt övertygad om att vi klarar de mål som har sätts upp. Jag tar för givet att vi uppnår dem. Vi har inte råd att inte göra det. Det handlar framför allt om trovärdigh­et. Vi vill vara en föregångar­e, visa vägen och då står man för vad man säger. Ambitionen är hög på alla håll och kanter för att uppnå de mål som krävs, säger Rikard Hillarp.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? 2030 ska alla Icas förpacknin­gar vara gjorda av återvunnen plast eller helt fossilfri råvara. Ica-handlare Rikard Hillarp är övertygad om att målen kommer att nås.
Bild: Jari Välitalo 2030 ska alla Icas förpacknin­gar vara gjorda av återvunnen plast eller helt fossilfri råvara. Ica-handlare Rikard Hillarp är övertygad om att målen kommer att nås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden