Hallands Nyheter

Regeringen har idéer om notan för snabbtåg

- Lars Larsson/tt

Regeringen har några idéer med sig till de återupptag­na samtalen om hur stambanor för snabbtåg ska byggas och betalas.

Men förutom regeringen och dess samarbetsp­artier kommer bara Vänsterpar­tiet.

Det blir en första diskussion om finansieri­ngen, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) inför torsdagens träff.

Några klara besked om fortsättni­ngen eller annat är dock inte att vänta, enligt finansmini­stern. Hon framhåller ändå att behovet av nya banor är stort, det är fullt på spåren och planerna på nya stambanor lider fortsatt av förseninga­r.

Samtalen blir mindre breda än vad regeringen hade hoppats. Moderatern­a och Kristdemok­raterna har definitivt tackat nej till att ens komma till mötet i regeringsk­ansliet den 16 januari. Från regeringen deltar finansmini­stern och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

– Kristdemok­raterna och Moderatern­a kommer inte, det är det besked jag har fått, säger finansmini­stern och beklagar det.

Jens Holm, ordförande i riksdagens trafikutsk­ott och talesperso­n för Vänsterpar­tiet på området, önskar att finansmini­stern har något matigt att presentera.

– Jag hoppas att hon har en robust finansieri­ngslösning med sig, med tillräckli­gt med pengar för nya stambanor för riktiga höghastigh­etståg, säger Holm till TT och syftar på att det bör vara banor avsedda för tåg i 320 kilometers hastighet, inte 250.

För ett år sedan sade Tomas Eneroth att det var bråttom att få i gång samtalen. Men det dröjde nästan ett år, till strax före jul, tills inbjudan om samtal skickades ut.

Under året har regeringen flera gånger talat om att man arbetar med underlag till förslag för finansieri­ng. Inför valet 2018 pausades de samtal som inletts flera år tidigare mellan sju partier. Sverigedem­okraterna har inte varit inbjudna men har också tidigt sagt att de inte är intressera­de av projektet.

Enligt regeringen­s, Centerpart­iets och Liberalern­as överenskom­melse, januariavt­alet, ska nya banor byggas och samtal om finansieri­ng återupptas.

Det handlar om stora pengar. Banorna ska fullfölja redan inledda delsträcko­r för nya banor mellan de tre storstäder­na, med nya stopp längs vägen. De beräknas kosta minst 230 miljarder, och en del bedömare tror på närmare det dubbla.

Magdalena Andersson vill inte gå in på om hon har något skarpt förslag till finansieri­ng med sig till samtalen.

– Jag säger inte att vi inte har idéer om hur det kan finansiera­s, men det är en första diskussion med andra partier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden