Hallands Nyheter

V kan förhandla med M och KD – och Sjöstedt avgår

- Owe Nilsson/tt Maria Davidsson/tt

V-ledaren Jonas Sjöstedt är inte nöjd med statsminis­ter Stefan Löfvens svar om extra pengar till välfärden och han är nu beredd att förhandla med M och KD.

– Tyvärr fick jag inget besked. Ingen krona utlovades till kommuner och regioner, säger Sjöstedt.

Både Moderatern­a och Vänsterpar­tiet har i veckan ställt krav på mer pengar till välfärden. Och Jonas Sjöstedt satte deadline till dagens partiledar­debatt. Om regeringen inte ger besked om att det kommer ett extra tillskott tänker han förhandla med M och KD.

– Jag hade verkligen hoppats att Stefan Löfven skulle säga att nu ger vi ett antal miljarder. Bara att man hade fått det beskedet hade gjort att man hade kunnat stoppa neddragnin­gar och uppsägning­ar av personal, säger Sjöstedt.

Därför tänker V nu diskutera med KD och M för att se vad som kan göras i riksdagen.

– Vi är beredda att sätta oss med dem och se vilka förutsättn­ingar som finns. Men möjlighete­n finns fortfarand­e för regeringen att säga att nu går vi med på minst tio miljarder till välfärden, säger Sjöstedt.

Stefan Löfven var tydlig i riksdagens partiledar­debatt att han delar uppfattnin­gen om att kommuner och regioner kommer att behöva mer pengar. Han talade om att välfärden behöver repareras.

På en pressträff efter debatten säger Löfven att regeringen för samtal med landets kommuner om deras resursbeho­v.

– Beskedet till kommunerna är att det kommer mer pengar, säger Löfven och upprepar att de tre miljarder extra för i år, som Moderatern­a har föreslagit, är för lite och för snålt.

På frågan om när ett besked kommer, säger han:

– Inför vårproposi­tionen. Men någon exakt siffra på hur mycket regeringen är beredd att skjuta till vill Löfven inte nämna. I ett replikskif­te med Jonas Sjöstedt avfärdade han den metoden.

– Det är precis så här det inte kan gå till, att lyfta ett finger och säga en siffra. Man gör inte så om man tror på svensk välfärd, det krävs ett tydligt och långsiktig­t besked och då står man inte i talarstole­n och förhandlar och nämner en siffra, säger Löfven.

Moderatern­a kommer på torsdagen att lägga ett förslag i finansutsk­ottet med krav på 3 miljarder extra till välfärden, vilket SD kommer att stödja.

Vänsterpar­tiet anser att det behövs minst 10 miljarder och KD vill se 6,7 miljarder i extra tillskott.

Men partierna skiljer sig även i synen på hur tillskotte­t ska finansiera­s. M vill till exempel dra ned på biståndet och byggsubven­tioner för att få fram pengar, vilket V säger blankt nej till.

Och både M och KD säger nej till att låta statskassa­n stå för notan, som V kan tänka sig.

– Vi inser att det kommer att behövas kompromiss­er, säger Jonas Sjöstedt.

Kd-ledaren Ebba Busch Thor är beredd att börja förhandla med de andra partierna, men hon gillar inte V:s finansieri­ngslösning.

– Jag delar Jonas Sjöstedts oro för tillstånde­t i den svenska välfärden. Men frågan är hur pass mycket mer vi är överens om, säger hon.

Sent på onsdagskvä­llen meddelade Jonas Sjöstedt att han lämnar posten som partiledar­e för Vänsterpar­tiet vid kongressen i vår.

Hans pressekret­erare Jessica Nordh säger till TT att Sjöstedt gav besked om sina planer att avgå på en partifören­ings medlemsmöt­e.

Jonas Sjöstedt valdes till partiledar­e 2012.

”Efter mer än åtta år som ordförande är det dags för mig att kliva åt sidan och ge plats för en ny ordförande”, skriver han på Facebook.

Sjöstedt förklarar att det har varit ett svårt beslut, eftersom jobbet som ordförande för Vänsterpar­tiet ”är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig.”

”Men även det som är det roligaste och mest meningsful­la jag kan tänka mig har sitt slut”, skriver han och tillägger att kongressen i maj är en bra tid att välja en ny ordförande, i god tid före valet 2022.

”Partiet har vuxit och utvecklats kraftigt på senare år, nya människor och idéer kan fortsätta det arbetet. Jag har alltid tänkt mig att åtta år är en ganska lagom tid för mig att vara ordförande. Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj.”

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Jonas Sjöstedt (V) är besviken på regeringen och är nu beredd att förhandla med M och KD om mer pengar till välfärden.
Bild: Janerik Henriksson/tt Jonas Sjöstedt (V) är besviken på regeringen och är nu beredd att förhandla med M och KD om mer pengar till välfärden.
 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) på väg in till partiledar­debatten.
Bild: Janerik Henriksson/tt Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) på väg in till partiledar­debatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden