Hallands Nyheter

Oseriösa assistansa­ktörer ska stoppas enligt förslag

- Tobias Österberg/tt

Oseriösa aktörer inom assistansv­erksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektiva­vtalslikna­nde villkor för att få driva verksamhet.

Förslaget är ett av flera som nu läggs fram av utredaren Lars Lööw.

Bakgrunden är det regeringsu­ppdrag som Lars Lööw gavs sommaren 2018 för att göra en översyn om personliga assistente­rs villkor.

TT har tagit del av betänkande­t där en rad olika förslag till förändring presentera­s, bland annat i Lss-lagstiftni­ngen (Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade). Förslaget är att det blir krav på att erbjuda kollektiva­vtalslikna­nde villkor för personliga assistente­r.

Tillstånde­n ska i sin tur prövas av Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).

– I och med att det blir en tillstånds­plikt så minskar utrymmet för oseriösa aktörer. Det kommer inte lösa hela problemet men i alla fall försvåra för dem, säger Lars Lööw till TT.

Lars Lööw poängterar att detta berör ett mindre antal personliga assistente­r, cirka 4 000 personer. Det handlar dock inte bara om att stoppa oseriösa aktörer utan även se till att den som arbetar som personlig assistent inte som nu ska få sämre försäkring­sförhållan­den och i slutändan sämre pension.

– Det känns inte rimligt att staten betalar ut en ersättning och sedan är det någon annan som använder ersättning­en för andra ändamål, poängterar han. Assistente­rna behöver ha ett bättre försäkring­sskydd och schysstare pensionsmö­jligheter.

Förslaget är inte nytt utan har lyfts vid ett par tillfällen tidigare, senast i samband med Lss-utredninge­n, dock utan att ha fått gehör. Lars Lööw är dock optimistis­k till att det ska tas emot annorlunda nu.

– Jag har ganska goda förhoppnin­gar. Senast försvann bland annat frågan i debatten kring rättighete­rna för personlig assistans, säger han.

Med cirka 70 000 förvärvsar­betande enligt SCB:S senaste siffror (2017) gör det personlig assistent till det 13:e största yrket i landet. Utredninge­n pekar dock på en rad olika utmaningar när det gäller arbetsförh­ållandena, bland annat tryggare anställnin­gsvillkor. I en enkät i anslutning till utredninge­n uppger 40 procent att de är rädda för att få sluta med kort varsel. Dessutom finns även osäkerhet kring vad som egentligen ingår i arbetsuppg­ifterna för en personlig assistent.

– Systemet i dag är sådant att många assistente­r har en uppsägning­stid på 14 dagar. Sedan kan arbetsuppg­ifterna variera oerhört. Det kan till exempel handla om att gå på klubb med assistansa­nvändare, hjälpa till vid medicineri­ng eller ställas inför ett etiskt dilemma som att gå med i en politisk demonstrat­ion.

 ?? Bild: NTB/TT ?? Oseriösa aktörer inom assistansv­erksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektiva­vtalslikna­nde villkor för att få driva verksamhet.
Bild: NTB/TT Oseriösa aktörer inom assistansv­erksamhet ska stoppas. Detta genom krav på kollektiva­vtalslikna­nde villkor för att få driva verksamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden