Hallands Nyheter

Anna Takanen blir vårens författare i Hela Halland läser

- Per Kågström kulturnoje@hn.se

Teaterarbe­taren Anna Takanen blir årets författare i Hela Halland läser. Boken ”Sörjen som blev” handlar om hennes pappa som var finskt krigsbarn och växte upp i Halland.

Hela Halland läser är en bokcirkel som är tänkt att omfatta hela länet, och det blir, många arrangeman­g kring Anna Takanens bok ”Sörjen som blev” senare i vår.

Ända sedan 2013, när Hela Halland läser arrangerad­es första gången har det lästs och diskuterat­s böcker, där författare­n eller boken haft anknytning till Halland – vilket i allra högsta grad gäller Anna Takanen.

Hennes ”Sörjen som blev” handlar om hur hon långsamt och smärtsamt gräver i sin pappa Timos krigshisto­ria. Han kom som fyraåring från Finland som krigsbarn till Tågarp utanför Falkenberg, och blev kvar i Sverige.

Men inte utan vånda, vilket präglade hans närmaste omgivning.

”Det tar fyra generation­er innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generation­en”, har Anna Takanen sagt.

Hon är 51 år och uppväxt i Kungsbacka och Tågarp. Hon gick teatergymn­asium i Halmstad och på Teaterhögs­kolan i Malmö, och har sedan jobbat som skådespela­re och regissör. 2006–2014 var hon konstnärli­g ledare vid Göteborgs Stadsteate­r och 2014-2019 chef vid Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm.

Hon har fått flera priser genom åren, bland annat Region Hallands kulturpris 2014, och förra året debuterade hon även som författare.

Tack vare att ”Sörjen som blev” är årets bok i Hela Halland läser, får Anna Takanen ytterligar­e en anledning att att besöka sitt gamla hemlän.

– Ja, jag är i Halland några gånger om året och hälsar på gamla vänner, men det ska bli kul att komma dit på grund av min bok, säger Anna Takanen.

– Det var i Halland allt började, det var där jag drogs till teatern och fick mina första roller, så nu känns det som cirkeln sluts.

Fotnot: Anna Takanen har även läst in ”Sörjen som blev” som ljudbok.

” Det var i Halland allt började, det var där jag drogs till teatern och fick mina första roller. Anna Takanen

 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ?? Anna Takanen bor numera i Stockholm men kommer att besöka Halland under våren, som årets författare i Hela Halland läser.
Bild: Nils Petter Nilsson Anna Takanen bor numera i Stockholm men kommer att besöka Halland under våren, som årets författare i Hela Halland läser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden