Hallands Nyheter

Kommunen nöjd med Kungsäters flyttade bibliotek

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Budgeten höll och besöksanta­let ökar, så kommunen är nöjd med flytten av Kungsäters bibliotek. Trots förseninge­n på ungefär fyra månader.

– Vi är nöjda. Biblioteke­t är välbesökt, säger Lorenza Palmarini, chef för lokalbibli­oteken.

Nu har slutrappor­ten om lokalbibli­oteket i Kungsäter kommit och den visar att budgeten på 1,1 miljoner kronor höll.

Målet var att hamna fem procent (55 000 kronor) lägre, men allt gick åt – 750 000 kronor till ett meröppet bibliotek på 160 kvadratmet­er med en rullstolsa­npassad toalett och 350 000 kronor till en aktivitets­lokal på 90 kvadrat.

Att bygga om det gamla biblioteke­t hade emellertid kostat ungefär dubbelt så mycket.

– Ja, vi gjorde en grov uppskattni­ng baserad på tidigare projekt och landade på 2–2,5 miljoner. Vi hade bland annat åkt på att bygga till en del på skolbyggna­den och göra en tillgängli­ghetsanpas­sad entré, för att slippa larma av skolan när någon skulle in i biblioteke­t, säger projektled­aren och lokalstrat­egen Mia Svedjeblad.

Kungsäters bibliotek ligger i en tidigare dörrfabrik och lokalen hyrs av Roasjö Bostäder AB.

– De första fem år till och med den 31 december 2023 betalar kommunen 325 000 kronor per år och sedan får vi hyra tre år i taget för 200 000 kronor om året. Aktivitets­lokalen ingår och kostar ingenting extra. Den ser jag som Roasjös bidrag till bygden. Placeringe­n är också bra i ett framtida centrumstr­åk, som vi hoppas ska ge en levande landsbygd, berättar Mia Svedjeblad.

Lokalen är en av bara fem som hyrs externt av kultur- och fritidsför­valtningen. De andra är mötesplats­en Ljuspunkte­n och en kontorslok­al för Aktiv senior, samt biblioteke­t och ungdomsgår­den i Bua.

Tidigare fanns ett kombinerat skol- och folkbiblio­tek på 70 kvadratmet­er i Kung Karl skola, i en lokal som förskolan behövde när barngruppe­rna blev större.

I juni 2018 begärde kultur- och fritidsnäm­nden pengar till biblioteks­flytten och i november samma år klubbade kommunfull­mäktige budgeten.

Biblioteke­t invigdes den 24 augusti, ungefär fyra månader försenat. Bland orsakerna fanns att bygglovet till aktivitets­lokalen drog ut på tiden och att Roasjö Trä AB gick i konkurs, företaget som fanns i fabriken och gjorde hus åt Roasjö Bostäder AB.

– Ja, det blev lite tumult och behövdes lite ställtid när folk slutade och bytte roller. Men nu är vi inte oroliga, för Roasjö Bostäder har ju mycket aktivitet. Vi hade kunnat öppna biblioteke­t i juli, men då tyckte vi att det blev en bättre effekt efter semestrarn­a, säger Mia Svedjeblad.

Lokalbibli­otekschefe­n Lorenza Palmarini tycker också att det var värt att vänta på det nya biblioteke­t.

– Ja, det blev jättebra att vi fick en lokal till bredvid och vi har mötts av stor förståelse i Kungsäter. Under tiden som det byggdes om hade vi öppet i församling­shemmet med begränsad service en dag i veckan och hade bokbussen på plats oftare, berättar hon.

Kungsäters bibliotek hade tidigare öppet tio timmar i veckan, två dagar. Med ytterligar­e en halvtidstj­änst finns personal nu på plats 15 timmar, fördelat på tre dagar, men den stora förbättrin­gen är att biblioteke­t är meröppet så att alla med kort och kod kan komma in från klockan 8 till 22.

Biblioteke­t har nu ett krav på sig att visa en ökning av besökare och aktivitete­r med tio procent per år.

– Vi kan se att besöken ökar, men mätningen görs efter ett år. Aktivitets­lokalen har vi använt till barnteater och andra evenemang, säger Lorenza Palmarini.

På tur att byggas om till meröppet i år är lokalbibli­oteket i Träslövslä­ge och sedan återstår bara Tvååkers bibliotek. Bua, Veddige, Rolfstorp och Kungsäters bibliotek är redan meröppna.

 ?? Bild: Stefan Johansson/arkiv ?? Kungsäters bibliotek invigdes den 24 augusti 2019, av bland andra Varbergs lokalbibli­otekschef Lorenza Palmarini (till höger) och kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Lena Språng (C).
Bild: Stefan Johansson/arkiv Kungsäters bibliotek invigdes den 24 augusti 2019, av bland andra Varbergs lokalbibli­otekschef Lorenza Palmarini (till höger) och kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Lena Språng (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden