Hallands Nyheter

Preskripti­on kan försvinna för fler brott

- Erika Nekham/tt

Fler brott kan lösas när kriminalte­kniken går framåt – och då måste preskripti­onstiderna matcha det.

Det anser regeringen som vill utreda reglerna för när olika brott ska kunna skrivas av. Den vill också göra det svårare att hålla sig undan fängelsest­raff.

De nuvarande reglerna för när brott ska preskriber­as har många år på nacken. Sedan de skrevs har mycket hunnit hända både gällande synen på straff och vilka begränsnin­gar kriminalte­kniken har, och därför måste de nuvarande reglerna ses över i sin helhet, anser justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

– Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken, som exempelvis allvarliga våldsbrott och sexualbrot­t, säger han.

Under våren kommer regeringen därför att tillsätta en utredning som ska se över preskripti­onsreglern­a. Den ska få ta ett år och bör därmed vara klar våren 2021, enligt justitiemi­nistern.

För snart tio år sedan avskaffade­s preskripti­onstiden för de allra grövsta brotten, som mord, dråp och grovt folkrättsb­rott. De kan alltså aldrig skrivas av. För andra brott gäller olika tider beroende på hur långt fängelsest­raff brottet som mest kan ge. Exempelvis är preskripti­onstiden tio år för brott som ger max åtta års fängelse.

– Jag ser framför mig en förlängnin­g i vissa fall och kanske också att man överväger om det finns ytterligar­e brott som inte ska preskriber­as, säger Morgan Johansson.

Utredninge­n ska också se över den så kallade påföljdspr­eskription­en, alltså att ett fängelsest­raff kan skrivas av om den dömde håller sig undan en viss tid.

– Jag vill ju i alla fall gå i en riktning att förlänga de tiderna väsentligt, och jag tycker också att man bör ifrågasätt­a om man vid vissa allvarliga brott ska kunna undgå straff så att säga, bara för att man håller sig undan.

 ?? Bild: Lars Schröder/tt ?? ”Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken”, säger Morgan Johansson (S).
Bild: Lars Schröder/tt ”Brott som man tidigare inte kunde klara upp när det förflutit lång tid kan man nu lösa med den nya dna-tekniken”, säger Morgan Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden