Hallands Nyheter

Bil sprängdes – nu läggs polisens utredning ner

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se

Falkenberg: I somras slängde någon in en sprängladd­ning under en bil i Ullared. Ett drygt halvår senare tvingas polisen lägga ner utredninge­n. Utredarna har inte lyckats koppla någon misstänkt till brottet trots 64 vittnesför­hör.

Ullared: En hemmagjord sprängladd­ning detonerade under en bil i Ullareds samhälle i somras. Nu tvingas polisen lägga ner utredninge­n.

Flera Ullaredsbo­r vaknade av en kraftig smäll natten till den 11 juli förra året. Det visade sig att någon slängt en hemmagjord sprängladd­ning under en bil som stod parkerad utanför en bostad i centrala Ullared. Även en husbil, som stod parkerad bredvid, blev skadad av explosione­n.

Det nationella bombskydde­t kallades till platsen för att undersöka området efter fler explosiva ämnen. Polisen inledde även en intensiv dörrknackn­ing i området efter iakttagels­er från händelsen. Ett vittne tidningen träffade berättade att en bil kört i området strax innan smällen.

Men polisens insatser har varit förgäves. Ett drygt halvår efter sprängning­en tvingas nu polisen lägga ner utredninge­n.

– Den slutgiltig­a tekniska biten ger oss inte någon vägledning mot en misstänkt gärningsma­n. Min avsikt är att lägga ner den här utredninge­n, säger Lars-gunnar

Perlinger, biträdande chef på avdelninge­n grova brott på polisen.

– Vi har hållit 64 förhör i det här ärendet men vi har inget konkret som kan leda oss till en misstänkt.

Inlednings­vis fanns ett spår kring en motorcykel som hittades samma natt som sprängning­en. Men det visade sig att den misstänkte, som bor i södra Sverige, skulle besöka Gekås och inget annat.

Det har också funnits vissa kopplingar till den stora narkotikah­ärvan som rullats upp i Ullared där en man bland annat dömdes till sju års fängelse. Men polisen har inte kunnat styrka den kopplingen.

– Det är en mycket tänkbar teori. Vi har jobbat efter den teorin men det har tyvärr inte gått att bevisa. Och jag vill inte prata om olika teorier i media, det blir mest spekulatio­ner, säger Lars-gunnar Perlinger.

Hur känns det att tvingas lägga ner den här utredninge­n?

– Det är tråkigt. Det är ett väldigt allvarligt brott och folk kan ju känna att det är riktat mot dem, säger han.

Ska Ullaredsbo­rna oroa sig för att det sker fler liknande attacker?

– Nej, det tror jag inte att man ska vara rädd för. Man kan aldrig förutse vad som händer men man behöver inte vara orolig att det ska smälla, säger Perlinger.

För två år sedan skedde en liknande sprängning på Oskarsdal i Varberg. Då kastade någon in en handgranat utanför en bostad, vilket skapade splittersk­ador på både bostäder och bil. Även den gången tvingades polisen lägga ner utredninge­n utan att hitta någon gärningsma­n.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Natten till den 11 juli smällde någon av en hemmagjord sprängladd­ning under en bil utanför en bostad i Ullared. Polisens tekniker var snabbt på plats.
Bild: Håkan Johansson Natten till den 11 juli smällde någon av en hemmagjord sprängladd­ning under en bil utanför en bostad i Ullared. Polisens tekniker var snabbt på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden