Hallands Nyheter

Två bekräftade fall av coronaviru­set i Europa

-

Två personer har testat positivt för coronaviru­set i Frankrike. Det är de första smittorna som upptäckts och bekräftats i Europa hittills, enligt landets hälsominis­ter.

Minst 26 personer har avlidit till följd av smittan hittills och i Kina har ett tiotal städer med totalt över 40 miljoner invånare isolerats.

En coronasmit­tad 48-årig man i Bordeaux i sydvästra Frankrike uppger att han har återvänt från en resa till Kina och att han mellanland­ade i Nederlände­rna på väg till Frankrike, säger Frankrikes hälsominis­ter Agnès Buzyn enligt tidningen Le Figaro. Denne ska ha varit i kontakt med personer från staden Wuhan där viruset först upptäcktes och har placerats under observatio­n på en vårdinrätt­ning.

Den andra smittade personen upptäcktes i Paris och vårdas på sjukhus där. Denne har också varit i Kina nyligen, men det är oklart om personen har uppehållit sig i Wuhan, enligt hälsominis­tern.

De två fallen kunde identifier­as väldigt tidigt, enligt Agnès Buzyn. Hon säger att det sannolikt finns fler smittade personer i Frankrike och uppmanar alla som har varit i Kina nyligen att kontakta myndighete­rna vid minsta misstanke om smitta. Hon understryk­er att man i ett sådant fall inte ska bege sig till akuten.

I Kina påverkas över 40 miljoner människor av myndighete­rnas beslut om att isolera ett tiotal städer och begränsa trafiken för att hejda smittsprid­ningen.

Antalet personer som avlidit i det nya coronaviru­set är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndi­ghet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillstånde­t för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdaterin­g från myndighete­rna.

Dessutom undersöks ytterligar­e över 1 000 misstänkta sjukdomsfa­ll. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Fler i Kina kommer att smittas av viruset, enligt WHO.

– Det är fortfarand­e för tidigt att dra slutsatser om hur allvarligt viruset är, säger Tarik Jasarevic, talesperso­n för WHO.

De flesta sjukdomsfa­llen har registrera­ts i den centralkin­esiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstatera­ts och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatse­r är akut. Därför ska ett semesterko­mplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårdplatse­rna ska stå klara i början av nästa vecka, rapportera­r den statliga tidningen Changjiang.

Drygt tio sjukdomsfa­ll har bekräftats utanför Kina, i Thailand, Vietnam, USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan. På fredagseft­ermiddagen (svensk tid) bekräftade­s också två fall i Nepal.

Tidigt under dagen rapportera­de finländska Yle att två personer från Wuhan hade sökt vård i Ivalo i finländska Lappland. Prover togs under morgonen och på kvällen kom besked om att det rörde sig om ett falsklarm. De två personerna var inte smittade av viruset.

I USA har det bekräftats att en andra person, en kvinna i Chicago, bär på viruset. Hennes tillstånd beskrivs som stabilt. Ytterligar­e ett 50-tal misstänkta fall står fortfarand­e under utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden