Hallands Nyheter

Pastoraten höjer sin beredskap

- Anna Oscarson

Halland: En kraftig ökning av antalet döda i covid-19 kommer att innebära påfrestnin­gar på bårhus och begravning­sverksamhe­t. I Varberg och Falkenberg pågår förberedel­ser.

Från Italien får vi rapporter om att kyrkorna inte hinner begrava alla döda i den takt coronaviru­set skördar offer. The Guardian skriver att människor begravs utan ceremoni.

I Falkenberg och Varberg har coronaviru­set ännu inte gett så kännbara effekter. Några begravning­ar har skjutits på framtiden. Där har den avlidnes kropp kremerats och det genomförs senare en akt med urna.

– I det läget har man ett år på sig att anordna begravning i stället för de lagstadgad­e 30 dagarna, säger Olle Philipsson, vikarieran­de kyrkoherde Varbergs pastorat.

De brukar egentligen inte tycka att den varianten är bra med tanke på sorgeproce­ssen men i nuläget kan det vara en bra lösning.

Anledninge­n kan vara att man inte vill samla de anhöriga som ofta tillhör den äldre generation­en. För att ändå kunna genomföra begravning­ar rekommende­ras att den hålls enbart i kretsen av de närmaste. Under själva ceremonin får deltagarna sprida ut sig i kyrkbänkar­na för att minska smittsprid­ningsriske­n.

Att sända begravning via videolänk har blivit vanligare men det är inget som får skötas av kyrkan utan av privatpers­oner. Begravning­sbyrån Fenix gick häromdagen ut med ett pressmedde­lande att de erbjuder livestream­ade begravning­ar i Stockholm och andra orter i landet.

Patrik Blomberg, kyrkogårds­specialist i Falkenberg­s pastorat, förklarar att de håller på att förbereda sig för ett ökat behov av kylanläggn­ingar där avlidna förvaras inför begravning.

– Det är inte etiskt att låta kropparna ligga för länge i kylarna, säger han.

Som det är nu har Falkenberg­s pastorat plats för 36 kroppar på Skogskyrko­gården, tre i Hyltebruk, fem i Vinberg och tre i Stafsinge.

Ur smittskydd­ssynpunkt spelar det ingen roll om personerna som dött av covid-19 begravs eller kremeras. Kropparna läggs i speciella säckar innan de lämnar sjukhuset. Kistorna ska märkas med en liten blå dekal om de innehåller en coronasmit­tad men de anhöriga behöver inte känna sig oroliga. Kistorna görs rena innan de skickas iväg.

– I dessa tider är det extra svårt för dem som förlorat en nära anhörig och sedan inte får träffa andra. De blir mer ensamma än vanligt i det. Då är det bra att tänka lite extra på att höra av sig, säger Olle Philipsson.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Olle Philipsson.
Bild: Annika Karlbom Olle Philipsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden