Hallands Nyheter

Inte aktuellt med stabsläge för Varbergs kommun

- Jennifer Last

Varberg: Många av landets kommuner är i stabsläge till följd av coronaviru­sets utveckling. Men i Varberg tänker man annorlunda och lägger fokus där man har störst kraft att jobba över tid.

Endast socialförv­altningen i Varbergs kommun är i stabsläge. Det är enligt kommundire­ktör Carl Bartler främst där och inom äldreomsor­gen som utmaningen finns vad gäller bemanninge­n.

Men trots det, är det inte aktuellt med ett kommunöver­gripande stabsläge. I stället har man förstärkt ledningsfu­nktionen och ledningslä­get.

– Vi har bemannat upp oss, men har ingen krislednin­gsstab. Stabsläge brukar oftast handla om en ganska kort period. Vår bedömning är att detta kommer att pågå länge.

Bartler menar att det, med tanke på den uppkomna coronasitu­ationen som tros bli långvarig, kan vara riskfyllt att gå in i stabsläge för tidigt. Man vill därför utgå från den ordinarie organisati­onen så länge som möjligt.

– Vi vill hålla kvar i vår ordinarie organisati­on och hålla fast vid vår grundinstä­llning, för det är där vi har störst kraft att jobba över tid.

Man måste värdera vad staben i sig ska tillföra. Vi har den beslutskap­acitet som krävs i dagsläget.

Vad krävs för att kommunen ska gå i stabsläge?

– Det är om det skulle bli en sådan akut situation att vi skulle behöver göra större nedstängni­ngar eller omfördelni­ng av personal. Kan det bli aktuellt om skolorna stängs?

–Får vi uppmaning av regeringen så har vi en plan för hur det skulle gå till, så det är inte säkert att vi behöver aktivera det då heller, säger Carl Bartler.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kommundire­ktör Carl Bartler.
Bild: Annika Karlbom Kommundire­ktör Carl Bartler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden