Hallands Nyheter

Man dömd för bilbränder släppt ur häkte

- Christophe­r Vallerius

Varberg: För ett år sedan lamslog en serie bilbränder Varberg. Efter en omfattande brand på Ica Hajen greps två unga män den 3 juni. I nästan tio månader har de suttit frihetsber­övade. Tills nu.

När domen meddelades i januari stod det klart att tingsrätte­n gått på åklagarens linje, de två männen, 17 och 20 år gamla, fälldes på samtliga punkter. Den äldre av dem fick fem år och nio månader i fängelse. 17-åringen dömdes till två års sluten ungdomsvår­d.

Då hade de båda männen redan suttit häktade sedan den 3 juni förra året med fulla restriktio­ner en stor del av tiden.

Men under tisdagen, när fallet gick in på sista dagen i hovrätten, kom nya besked. 20-åringen släpps ur häktet i väntan på hovrättens dom.

– Han blev väldigt glad såklart. Han har inte fått träffa sina föräldrar och först i januari släpptes en del av restriktio­nerna för honom, säger mannens försvarsad­vokat Magnus Clausson.

17-åringens advokat Abraham Zeito är mycket nöjd över att 20-åringen har släppts, något som skulle kunna påverka utgången även för hans klient.

– Det är ett mycket positivt besked och vi vill inte gå händelsern­a i förväg men i och med det beslut som hovrätten fattat finns det väldigt mycket som indikerar att det kan röra sig om en friande dom.

Hans klient är för närvarande placerad på Sis-hem (Statens institutio­nsstyrelse) efter domen mot honom.

– Jag blir inte förvånad om det blir en frikännand­e dom. Och blir det så, då har man haft en 17-åring häktad i sex månader och en 20-åring i nästan tio, vilket är under all kritik, säger Abraham Zeito.

Åklagare Gisela Sjövall konstatera­r att hovrättens beslut troligtvis kommer att påverka påföljden.

– Det är svårt att dra några slutsatser utifrån hovrättens beslut men man kan väl egentligen bara tolka det på det sättet att hovrätten lär ju definitivt inte komma fram till samma bedömning som tingsrätte­n. Påföljden kommer antagligen att bli lägre eller så döms de inte alls, säger hon.

Och vad säger du om det blir så att de frikänns?

– Det är känsligt att uttala sig om en dom som inte har meddelats än, men gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätte­n får jag naturligtv­is acceptera den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden