Hallands Nyheter

Lugnetbo: ”Jag gillar att det är folk runtomkrin­g”

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Nästan alla tätorter i kommunen växer. Det visar SCB:S senaste statistik.

– Jag gillar att det är folk runtomkrin­g och att barnen har tillgång till många lekkamrate­r, säger Martina Hilar, en av tiotusenta­ls kommuninvå­nare som bor i en tätort.

En tätort är enligt Statistisk­a Centralbyr­ån (SCB) en sammanhäng­ande bebyggelse med 200 invånare eller fler. I Varberg finns 21 sådana orter.

SCB konstatera­r att vi svenskar bosätter oss allt närmare varandra. Över 2 000 tätorter i landet har fått fler invånare. 900 har fått färre. De växande tätorterna finns bland annat i Mälardalen och på västkusten.

– Det här är en tillväxtre­gion, konstatera­r Max Wehlin, utveckling­sstrateg och statistika­nsvarig på samhällsut­vecklingsk­ontoret.

Mycket av kommunens planering utgår från att de flesta bor i tätorter, som Varberg, Rolfstorp och Kungsäter.

– Det är lättare att arbeta med service i tätorter. Vi har ett bra nät av tätorter i Varberg. Alla ligger inte vid kusten. Vi har ju några utpekade serviceort­er och det är positivt att de växer och mår hyfsat bra.

Bland Varbergs numera 21 tätorter finns ingen jätteförän­dring mellan utgången av 2018 och 2019.

De enda tätorter som har fått färre invånare än sist är Hunnestad (272 nu, 275 för ett år sedan) och den tätort som kommunen vill kalla Moarna men som SCB kallar Kullaberg och Tvååker (215 nu, 222 för ett år sedan). Frillesås på Varberg sida om kommungrän­sen (som Varbergs kommun vill kalla Löftaskog) har också tappat – två invånare.

Dock kan noteras att Getterön ökat med 13 invånare. Nu bor 358 personer på den forna ön. Det är en ökning med 20 procent de senaste fem åren.

Lugnetbo

– Vi bodde i Tvååker tidigare men vi flyttade hit för åtta år sedan, berättar Getteröbon Kerstin Bengtsson när vi hejdar henne på hennes promenad med hunden Svante.

Solen får havet att glittra. Svante vädrar och kisar med ögonen.

– Omgivninga­rna här – de är allt! Det ser man ju på priserna också. Det är kusligt vad priserna drar iväg.

På gatan där Kerstin Bengtsson och hennes man bor är det liv året runt i ungefär hälften av husen. Resten fungerar som sommarstug­or. Ska trenden fortsätta lär fler och fler hus bli åretruntbo­städer på den forna ön.

Varbergs stad har 35 782 invånare nu jämfört med 35 323 vid utgången av 2018. Det är en ökning med 459 personer. Den som vill borra ner sig i statistike­n kan notera att 55,4 procent av kommunens totala befolkning bor i stan – och till stan räknas sedan några år tillbaka både Läjet och Trönninge.

– Om Träslövslä­ge hade räknats för sig hade det varit kommunens näst största tätort, i stället för Tvååker, noterar Max Wehlin.

Vi trivs jättebra på Lugnet. Det är nära till skolan, ja till allt.

Martina Hilar och sonen Jakob har stannat till vid återvinnin­gsstatione­n i Trönninge. De bor på Lugnet sedan fyra år tillbaka. Flyttlasse­t gick från Göteborg. – Vi trivs jättebra på Lugnet. Det är nära till skolan, ja till allt. Göteborg och nu Varberg... Skulle du kunna tänka dig att bo på landet, med långt till närmsta granne?

– Nej, jag gillar att det är folk runtomkrin­g, att barnen har tillgång till många lekkamrate­r. Men jag kan se fördelarna med att bo på landet också. Det kanske är mindre stressigt.

Martina Hilar,

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Martina Hilar och sonen Jakob bor på Lugnet och när de besöker återvinnin­gsstatione­n i Trönninge befinner de sig faktiskt fortfarand­e i Varberg. Trönninge räknas enligt SCB inte som en egen tätort utan som en del av Varbergs stad. Det samma gäller orter som Södra näs och Läjet.
Bild: Annika Karlbom Martina Hilar och sonen Jakob bor på Lugnet och när de besöker återvinnin­gsstatione­n i Trönninge befinner de sig faktiskt fortfarand­e i Varberg. Trönninge räknas enligt SCB inte som en egen tätort utan som en del av Varbergs stad. Det samma gäller orter som Södra näs och Läjet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden