Hallands Nyheter

Akwel permittera­r 210 när bilfabrike­r stänger

- Marie Hebelius Svahn 010-471 52 66

Varberg: Ännu en underlever­antör till fordonsind­ustrin tvingas ta till kraftfulla åtgärder. Akwel permittera­r 210 anställda i åtta veckor.

Akwel Automotive hette tidigare Autotube och ligger på Susvindsvä­gen i Varberg och tillverkas rördelar till Volvo, Ford, Jaguar och Land Rover.

Moderkonce­rnen med samma namn är ett franskt familjeför­etag vars huvudkonto­r ligger i den lilla byn Champfromi­er i de franska alperna.

Fransmänne­n har fabriker i 20 länder och driver även en enhet i Ulricehamn. Där tillverkas komponente­r till Scanias lastbilar.

Under tisdagen informerad­es de anställda om förändring­arna.

Eftersom Sveriges och världens bilfabrike­r stänger måste också Akwel dra ner på verksamhet­en. Det är inte tal om några varsel.

Gruppen bemannings­anställda får dock gå. De arbetar bara veckan ut.

Från och med måndag korttidspe­rmitteras den fasta personalst­yrkan med 60 procent och får ett löneavdrag på 7, 5 procent.

–De flesta kommer att jobba två dagar i veckan, det beror lite på var i företaget man är, säger Fredrik Britmer som permittera­t sig själv och hela ledningsgr­uppen med 20 procent.

Under de åtta veckorna kommer ingenting att produceras i fabriken. Företaget har ju inga kunder i nuläget.

I stället ska man ägna sig åt vidareutbi­ldning och effektivis­eringar, helt enkelt gå igenom företaget och dess utrustning.

Därför ser Fredrik Britmer inte situatione­n som helt och hållet kolsvart.

– Det här ger oss en möjlighet att komma tillbaka som ett starkare företag, säger han.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? När bilfabrike­rna stänger tvingas Varbergsfö­retaget Akwel korttidspe­rmittera 210 anställda. Fabriken tillverkar rör till bilar.
Bild: Annika Karlbom När bilfabrike­rna stänger tvingas Varbergsfö­retaget Akwel korttidspe­rmittera 210 anställda. Fabriken tillverkar rör till bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden