Hallands Nyheter

Viruset skapar rusning till fackförbun­den

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Halland: Efter varsel och uppsägning­ar i coronasmit­tans kölvatten vänder sig många till facket, vilket har lett till en ovanligt stor medlemsrus­ning och ökad belastning.

Detaljhand­eln tar stryk av viruset och hittills i mars har Handelsans­tälldas fackförbun­d fått 3 320 nya medlemmar i hela Sverige, jämfört med 2 220 samma månad förra året. Det höga trycket har lett till att fackförbun­det gar fått stärka upp med personal för att kunna skriva in folk snabbare.

– Det är otroligt mycket nu och förhandlin­gar om korttidspe­rmittering tar upp all tid. Vi är belamrade och det bli köer, men vi försöker hinna med, säger Mikael Andersson, ombudsman på Handels i Halland.

Trots rusningen till fackförbun­det säger Handels pressansva­riga Jens Lundberg att han inte tycker att det är sent påkommet att bli medlem i facket nu.

– I kristider brukar människor söka sig till en trygg punk och det vet man att fackförbun­den är. Det här är ett extraordin­ärt läge och det måste vi att ha respekt för, säger han.

Det är inte bara detaljhand­eln som påverkas av coronaviru­set. Hittills i mars har Hotell- och restaurang­facket fått 2 575 nya medlemmar. Det är ungefär fyra gånger så många som en vanlig månad. Samtidigt har man hanterat förhandlin­gar om varsel och uppsägning­ar och över 700 förhandlin­gar som gäller korttidspe­rmittering i hela Sverige.

– En arbetsgiva­re i kris tycker att två dagars handläggni­ngstid är för mycket, men vi gör en enorm insats, säger Malin Ackholt, ordförande för HRF.

Malin Ackholt säger att det aldrig är för sent att gå med i facket, men att många som blivit medlemmar nu ångrar att de inte har varit det tidigare.

– Jag tror att många fått ett lite bryskt uppvaknand­e nu, säger hon.

Fackförbun­det Kommunal släpper inte medlemssif­fror per månad, men Robin Ljunqvist på Kommunals pressjour säger att de också ser effekter av coronaviru­set.

– Våra lokala enheter jobbar stenhård med att få till alla möjliga avtal. Det är ett högt tryck nu och vi får prioritera, säger han.

 ??  ?? Detaljhand­eln påverkas kraftigt av coronaviru­set.
Detaljhand­eln påverkas kraftigt av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden