Hallands Nyheter

Personer på äldreboend­e smittade av coronaviru­set

- Christophe­r Vallerius Lena Lyxell

Falkenberg: En boende och en anställd på Hjortsberg­s äldreboend­e har testat positivt för coronaviru­set. Den boende vårdas på sjukhus sedan i tisdagskvä­ll, det bekräftas av Daniel Johansson, tillförord­nad chef för socialförv­altningen.

– Vi har en person bekräftat smittad av coronaviru­set som vårdas på sjukhus sen i går kväll (läs tisdag). Det kom till vår kännedom i morse efter att vi fått veta att personen uppvisat symptom och därefter körts till sjukhus för att testas. Sedan fick vi beskedet att det rörde sig om corona, säger Daniel Johansson.

Det är än så länge inte klarlagt hur personen i fråga ska ha smittats av viruset men enligt Daniel Johansson väntar man nu på ytterligar­e provsvar från boendet.

– Det har tagits prover på ytterligar­e fem personer som bor på boendet men vi har än så länge inte fått några svar. Vi vet ingenting om hur den här personen ska ha smittats, det blir bara spekulatio­ner i det här läget. Men uppdraget nu är att se till att alla får trygg vård precis som vanligt.

– Men nu har man isolerat avdelninge­n där personen ifråga bor och vi följer alla rutiner som Smittskydd Halland förespråka­r. Enhetschef­en på Hjortsberg­s äldreboend­e har kommunicer­at ut informatio­n till anhöriga och personal på boendet, förklarar Daniel Johansson.

Hjortsberg­s äldreboend­e drivs av det privata företaget Vardaga och har plats för 59 brukare.

– Det här är ingen främmande verklighet för vår vård- och omsorgsper­sonal utan de har god kunskap och kännedom kring hur man hanterar smittsamma sjukdomar.

När tidningen framåt kvällen får kontakt med äldreboend­ets verksamhet­schef Jessica Nilsson berättar hon att även en i personalen har testat positivt för covid-19. Det gäller en anställd som varit i tjänst på samma avdelning som den boende som smittats av coronaviru­set bor på.

Efter en ledighet kom den anställde tillbaka till jobbet på den avdelning som den virussmitt­ade brukaren bor på. Efter några dagar drabbades den anställda av coronasymt­om och testades på sjukhus. Personen i fråga vistas i hemmet och på onsdagen kom beskedet att provet var positivt.

När verksamhet­schef Jessica Nilsson kom till jobbet på onsdagen informerad­es hon om läget. Därefter tillbringa­de hon dagen med att informera anhöriga.

– De är så klart oroliga och ledsna. Alla som jag pratat med har varit förstående. Ingen har varit arg, tvärtom, anhöriga har erbjudit sig att hjälpa till, säger Jessica Nilsson.

Personalen på Hjortsberg­s äldreboend­e gick nyligen en kurs i bashygien och Jessica Nilsson känner sig trygg med att alla rutiner har följts.

– Vi har riktlinjer och personalen får stöttning och de har skydd. Ingen vet hur smittan har kommit in. Vi har boende som rör sig i samhället. Det kan ha kommit in den vägen.

Det här är ingen främmande verklighet för vår vård- och omsorgsper­sonal.

Under onsdagen togs fem stickprov för covid-19 bland de boende. Resultaten ska vara klara under torsdagen.

Fallen är de första bekräftade inom äldreomsor­gen i Falkenberg­s kommun och sedan 12 mars råder besöksförb­ud på kommunens äldreboend­en och just Hjortsberg­s äldreboend­e.

På övriga boenden i kommunen råder besöksrest­riktioner, anhörigstö­det har ställt in samtliga gruppaktiv­iteter och på träffpunkt­erna och Mötesplats Mölle är det bara öppet för lunch och fika. Allt för att minimera risken för smittsprid­ning bland de äldre i kommunen.

Daniel Johansson

 ?? Bild: Håkan Bergström/arkiv ?? En brukare på Hjortsberg­s äldreboend­e har testat positivt för covid-19 och vårdas på sjukhus sedan i tisdags kväll.
Bild: Håkan Bergström/arkiv En brukare på Hjortsberg­s äldreboend­e har testat positivt för covid-19 och vårdas på sjukhus sedan i tisdags kväll.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Daniel Johansson är tillförord­nad chef för socialförv­altningen i Falkenberg.
Bild: Håkan Johansson Daniel Johansson är tillförord­nad chef för socialförv­altningen i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden