Hallands Nyheter

Pandemin ger inget stabsläge i kommunen

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67 Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se

Falkenberg: Många kommuner runt om i landet har gått upp i stabsläge på grund av coronapand­emin. Men inte Falkenberg, som i stället har valt att arbeta på ett stabslikna­nde sätt.

Per Svensson, (S), kommunstyr­elsens ordförande i Falkenberg, berättar att det inte är aktuellt med stabsläge just nu.

– Varje förvaltnin­g har dagliga morgonmöte­n och en förhöjd beredskap. Stabsläge tar så många resurser, det har vi märkt vid till exempel översvämni­ngar och vid Dantes försvinnan­de. Man orkar inte särskilt länge. Därför har vi sagt att vi inte ska gå i stabsläge för tidigt, detta kan bli långvarigt, säger han.

Kommunchef Lars Fröding säger att det finns en förstärkt kommunikat­ion i organisati­on med bland annat förvaltnin­gslednings­möte varje kväll.

” Coronapand­emin är en långdragen händelse som riskerar att trötta ut organisati­onen.

Lars Fröding

– Sen har vi upprättat en separat organisati­on som hanterar alla frågor som rör corona. Men vi har valt att inte kalla det stabsläge, för besluten tas ute i varje förvaltnin­g, vilket inte görs vid en akut kris.

För att Falkenberg­s kommun ska gå upp i ett stabsläge krävs att det uppkommer en akut kris som inte går att hantera i den ordinarie chefslinje­n.

– Det skulle till exempel kunna hända om vi får en parallell händelse utöver corona. Typ en stor storm eller en större tågolycka.

– Stabsläge kan även bli aktuellt om kommunen får så stora personalbo­rtfall att det inte går att hantera inom ramen för samverkan mellan socialtjän­sten och övrig verksamhet.

– Coronapand­emin är en långdragen händelse som riskerar att trötta ut organisati­onen om vi skulle gå upp i stabsläge för tidigt. Därför väljer vi att vänta, säger Lars Fröding.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Lars Fröding, kommunchef i Falkenberg­s kommun.
Bild: Håkan Johansson Lars Fröding, kommunchef i Falkenberg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden