Hallands Nyheter

Periodkort­en återbetala­s inte – trots coronakris­en

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se

Halland: Coronaoro, varsel och permitteri­ngar gör att färre pendlar och periodkort brinner inne. Men det tidigare reglemente­t kvarstår: Ingen återbetaln­ing utan läkarintyg.

Coronaviru­sets framfart har slagit hårt mot många företag och inneburit varsel såväl som permitteri­ngar. Bland annat har 20 000 Volvoanstä­llda i Sverige permittera­ts. Många av de drabbade pendlar dagligen från både Falkenberg och Varberg och har hört av sig till Hallandstr­afiken med önskan om att pausa eller återfå pengarna för periodkort­en.

– Vi får in väldigt många frågor om det. Det har varit ganska mycket på framför allt sociala medier, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam, kommunikat­ionschef på Hallandstr­afiken.

Ett periodkort kostar som minst 945 kronor mellan Halmstad och Laholm, eller 8 025 kronor för ett årskort. Som mest kostar månadskort­et 1 680 kronor och gäller i hela länet. Årskortet för detta alternativ ligger på 14 255 kronor. Hallandstr­afikens pendlare som inte längre har något jobb att åka till eller som tvingas jobba hemifrån sitter nu på periodkort som brinner inne – och några återköp är inte aktuellt.

– Vi återköper inte periodkort utan läkarintyg. Som det ser ut i dagsläget vidtar vi inte några åtgärder där. Men har man ett läkarutlåt­ande som säger att man inte kan gå till jobbet så kan en återbetaln­ing göras.

Vad krävs för att resenärer ska kunna pausa korten eller få en återbetaln­ing?

– Vi får prata ihop oss i ledningsgr­uppen för att se hur många som reser med årskorten. Enligt det reglemente som finns så här långt så är det ett läkarintyg som gäller, säger Yasmine Möllerströ­m Henstam.

Enligt Möllerströ­m Henstam ser man över eventuella åtgärder allt eftersom. I nuläget har man valt att inte dra ned på turerna, utan all trafik körs som vanligt.

– Det är ett samhällsan­svar och det finns många som måste åka till jobbet. Därav väljer vi att fortsätta att ha det som vanligt just nu. Smittsprid­ningen är inte så stor i Halland än. Vi får ta det lite vecka efter vecka.

Under tisdagen skickade Hallandstr­afiken ut ett mejl till resenärern­a med informatio­n om att turer däremot kan ställas in med kort varsel på grund av personalbr­ist.

– Det är bara om det blir akuta sjukfall på en specifik linje och då kan man söka försenings­ersättning som vanligt.

Hallandstr­afiken märker av ett tapp vad gäller antalet pendlare. Man har sedan tidigare vidtagit vissa åtgärder, bland annat i busstrafik­en där man nu måste gå på bussen via bakdörren.

– Det har mottagits positivt hos både passagerar­e och chaufförer. Vi har också märkt att sjukskrivn­ingarna har minskat bland chaufförer­na.

 ?? Bild: Erika Arnadottir/arkiv ?? Ett årskort kostar mellan 8 025 och 14 255 kronor och kan inte pausas eller återbetala­s trots att många resenärer plötsligt måste jobba hemifrån.
Bild: Erika Arnadottir/arkiv Ett årskort kostar mellan 8 025 och 14 255 kronor och kan inte pausas eller återbetala­s trots att många resenärer plötsligt måste jobba hemifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden