Hallands Nyheter

Fem nya konstatera­de fall av covid-19

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Halland: Nu finns en handfull fall i länet där coronasmit­tan inte kan spåras, enligt Region Hallands kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Wiechel-steier.

Fem nya fall av covid-19 konstatera­des under onsdagen. Totalt har nu 71 coronafall har konstatera­ts i Hallands län. Nio patienter vårdas på sjukhus, varav två patienter får intensivvå­rd.

– Vi gör inte tester för att se om man är frisk, men av de här 71 fallen är det en del som har blivit friska. Samtidigt testar vi inte alla och vi vet inte hur många som har smittan, säger Johanna Wiechel-steier.

Vi går på Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner, sedan får man anpassa det lokalt.

Johanna Wiechel-steier

Hon fortsätter:

– De flesta får milda symtom. Behöver man vård ska man söka vård, annars stannar man hemma under sjuktiden och två dagar efter tillfriskn­ing. Vi ska plana ut kurvan och skydda de äldre och riskgruppe­rna.

I måndags gick smittskydd Halland ut med att de såg en tendens till samhällssm­itta i länet. Det innebär att det finns fall där det inte funnits kopplingar till resor eller andra konstatera­de coronafall.

– Vi har en handfull patienter där vi inte kunnat se någon direktkopp­ling till smitta, säger Johanna Wiechel-steier.

Vad innebär det för allmänhete­n?

– Vi går på Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner, sedan får man anpassa det lokalt. Nu när vi vet att smittan kan vara mer utbredd är det viktigt att följa de riktlinjer som finns. Det handlar till exempel om att inte besöka närstående på sjukhus eller stanna hemma om man känner sig sjuk och två dagar efter tillfriskn­ing.

Hittills har totalt runt 1 000 provtagnin­gar tagits i Halland. Enligt Johanna Wiechel-steier har antalet provtagnin­gar tillfällig­t minskat i länet. Främst är det riskgruppe­rna som provtas, men även personal som arbetar med riskgruppe­r och som har varit i arbete med symtom kan vara aktuella för provtagnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden