Hallands Nyheter

Nya frågetecke­n när duo lämnar skidlandsl­aget

-

2019 var ett kaosartat år för det svenska längdlands­laget. 2020 har inte börjat något vidare det heller.

Först bytte sprintstjä­rnan Stina Nilsson till skidskytte och nu väljer herrtränar­na Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo att sluta.

Många resdagar och svårighete­r att få ihop det med familjeliv­et är ett av skälen, säger de båda tränarna.

”Arbetet som landslagst­ränare är fantastisk­t utveckland­e och roligt på många sätt, men det är samtidigt väldigt speciellt. Det är mycket som ska klaffa såväl på jobbet som på hemmaplan”, säger Nilsson.

”Jag är tacksam för den tid vi fått med landslaget, men nu vill jag vara hemma med mina barn över sommaren och hösten”, säger Uusitalo.

Men frågan är om det inte ligger annat begravt under de där citaten.

Redan i fjol var det turbulent, när landslagsc­hefen Rikard Grip fick sluta.

Och han var bara den första i raden; tränaren Annika Zell slutade kort därpå, längdchefe­n Johan Sares kastade också snart in handduken och fyra månader efter att ha tillträtt fick Grips ersättare Jonas Peterson sparken. Enligt TT:S uppgifter fick Peterson gå på grund av en konflikt med vallateame­t.

Sedan dess har det varit långa perioder med tillfällig­a lösningar på två av de viktigaste posterna.

En ny längdchef kom på plats först i januari i år när Daniel Fåhraeus tog över, efter att Ola Strömberg varit tillförord­nad. Men någon ny landslagsc­hef efter Grip och Peterson – tillfällig­a duon Lars Selin och Karin Ersson slutar efter säsongen – finns ännu inte på plats.

”Min förhoppnin­g är att vi kan presentera en ny landslagsc­hef i början av april”, säger Fåhraeus till Svenska skidförbun­dets hemsida.

Det tycks hur som helst vara allt annat än harmoniskt i längdlands­laget just nu. Redan på tisdagen skrev Expressen att Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo hade bestämt sig för att sluta, samtidigt som tre av de bästa damåkarna sägs fundera på att göra egna satsningar på grund av missnöje med landslaget­s träningsup­plägg.

För några dagar sedan kom ett annat stort bakslag för landslaget, i och med det oväntade beskedet att Stina Nilsson, en av världens bästa sprintåkar­e, byter till skidskytte. I en intervju med Aftonblade­t erkände hon att hon har saknat Rikard Grip som landslagsc­hef, och att orolighete­rna i längdlands­laget skyndat på bytet av sport.

– Glädjen har styrt mig till skidskytte­t, det är inget missnöje som fått mig att lämna. Men jag vill också säga att det varit ett turbulent år och det har absolut kanske hjälpt till och gjort det ännu enklare att ta beslutet, sade Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden