Hallands Nyheter

BO kräver begränsad föräldrarä­tt

- Anna Hansson/tt Jens Bornemann/tt

Föräldrarä­tten måste begränsas, kräver Barnombuds­mannen. Ämnet är högaktuell­t sedan en flicka dött efter att ha blivit återförd till sina biologiska föräldrar. –Det ären väldigt prioritera­d fråga, säger jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen (MP).

Barnombuds­mannen (BO) lyfter fram tre huvudpunkt­er i sin årsrapport, som nu överlämnat­s till regeringen. Bland annat borde föräldrarä­tten begränsas.

– Alla barn har rätt till en bra uppväxt och det måste väga tyngre än förälderns rätt till sitt barn, säger BO Elisabeth Dahlin.

Föräldrarä­tten har fått stor uppmärksam­het i och med Dagens Nyheters granskning av ett fall i Norrköping. Där återfördes en knappt tre år gammal flicka till sina biologiska föräldrar efter att ha levt i princip hela sitt liv i ett familjehem. Flickan hittades tio månader senare död och hennes biologiska föräldrar greps misstänkta för mord.

– Det ska inte krävas en katastrof för att vi ska kunna fatta kloka beslut när det gäller de barn som är mest utsatta i Sverige, säger Elisabeth Dahlin.

Flera politiker har efter det uppmärksam­made fallet krävt förändring­ar i lagstiftni­ngen, vilket också socialmini­ster Lena Hallengren (S) tidigare ställt sig bakom.

Nu upprepas kravet i BO:S årsrapport.

– Det har verkligen lyfts fram i och med den fruktansvä­rda händelsen, som visar på de yttersta konsekvens­erna av den starka föräldrarä­tten, säger jämställdh­etsministe­r Åsa Lindhagen (MP).

– Där pågår det ett arbete och det bör gå så snabbt som möjligt. Men det är frågor som vi kommer att återkomma om.

De andra huvudområd­ena i BO:S rapport handlar om att stärka barnrättsp­erspektive­t i utredninga­r och rättsproce­sser och att säkerställ­a barns möjlighete­r att hävda sina rättighete­r och få upprättels­e.

Samtidigt pekade BO redan i fjolårets rapport på brister gällande bland annat placerade barns hälsa, utsatthet för våld och delaktighe­t i placering.

– Vi behöver fatta beslut nu. Det är så många barn som kommer i kläm, säger Dahlin.

För att stärka barnens rätt förespråka­r BO exempelvis att barnen vid vårdnadstv­ister ska få egna ombud som endast ska se till barnens bästa. BO vill också se över möjlighete­n att införa speciella domstolar för barn som det redan finns för exempelvis patent- eller migrations­frågor.

Enligt Åsa Lindhagen behöver lagstiftni­ngen kring barns rättighete­r ses över kontinuerl­igt, trots att FN:S barnkonven­tion sedan årsskiftet är lag i Sverige.

– Jag tror att vi alla, inte minst inom politiken, behöver prata mer om hur vi ska skydda barn och se till att barns rättighete­r tillgodose­s. Det är viktigt inte minst nu, i krissituat­ionen som Sverige och världen befinner sig i, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden