Hallands Nyheter

Lyckade försök med virustest i Sverige

-

som lagts fram, inklusive till exempel slopad karensdag och stöd till kultur och idrott, så blir den direkta kostnaden för statsbudge­ten sammanlagt 70 miljarder kronor.

– Det är lika mycket som reformutry­mmet vi använde i budgeten 2017 och 2018 tillsamman­s, säger Andersson.

Och kostnadern­a kan komma att öka snabbt. För bara någon vecka sedan räknade finansdepa­rtementet med att korttidspe­rmittering­en skulle kosta 2,4 miljarder. Nu bedöms kostnaden under 2020 bli 20 miljarder kronor.

Coronaviru­set: Snart kan det bli möjligt att i större skala undersöka om en person har varit smittad med det nya coronaviru­set. En grupp forskare vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg har utvärderat två olika kommersiel­la tester för att upptäcka antikroppa­r i blodserum, och resultaten är lovande.

– Det här har stor betydelse för att ta reda på hur många som har varit infekterad­e utan symtom, vilket i sin tur är viktigt för att i förlängnin­gen avgöra när vi närmar oss flockimmun­itet i samhället, säger överläkare­n och virologen Jan-åke Liljeqvist vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t till TT.

Liknande studier har gjorts i bland annat Nederlände­rna. Syftet med de svenska undersökni­ngarna var dels att bekräfta resultaten, dels att anpassa testerna efter svenska laboratori­eförhållan­den.

– Just nu är det stor efterfråga­n på testerna, vilket gör att det kan ta minst två till tre veckor innan de kan börja användas mer omfattande­i Sverige, säger Jan-åke Liljeqvist. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden