Hallands Nyheter

SKF permittera­r 1 500 tjänstemän

-

Antalet drabbade av covid-19 har ökat kraftigti Region Stockholm. Totalt har 37 patienter dött – varav 18 det senaste dygnet.

–Stormenär här.vi vet inte hur starkden kommer att bli, men vi är mitt uppe i den, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör.

1 070 personer är bekräftat smittade, 300 vårdas vid sjukhus och 65 personer intensivvå­rdas. De smittade över 70 år gamla blir betydligt fler.

– Vi har en ganska markant ökning av antalet smittade, säger Eriksson.

Vården är i stort behov av både skyddsutru­stning. Munskydd och plastförkl­äden är exempel på akuta bristvaror.

– En del av den här utrustning­en har vi bara för ett dygn framöver, säger Björn Eriksson.

Han ser också ett stort behov av mer personal. De som arbetar deltid ombeds att gå upp i arbetstid och de som nyligen gått i pension ombeds återvända, främst de under 70 år.

– Vi ber alla med sjukvårdsu­tbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få, för det behövs nu, säger Björn Eriksson.

Regionen är redo att gå upp i katastrofl­äge även om situatione­n inte ännu är så illa. Men vården styrs om för att möta den krävande situatione­n.

– Vi fokuserar nu endast på akutsjukvå­rd som inte kan vänta. Vården förändras helt under några veckor, säger Eriksson.

Enligt Björn Eriksson väntar en tuff tid för Stockholms­vården, men tilllägger att vårdperson­alen gör enastående insatser.

– Jag vill tacka vårdens medarbetar­e och deras familjer.

Han menar att hela Stockholm måste hjälpa till för att underlätta för vården, unga som gamla.

– Det är ett allvarligt läge men som stockholma­re ska man följa Folkhälsom­yndigheten­s råd. Jag tänker också att man ska undvika trängsel, man ska undvika att gå på en överfull buss och i stället ta nästa.

Coronaviru­set: Kullagerti­llverkaren SKF korttidspe­rmitterar cirka 1 500 tjänstemän i Göteborg i åtta veckor, enligt ett avtal med facken. Syftet är att anpassa organisati­onen och reducera kostnader i coronakris­ens spår, uppger SKF:S presschef Theo Kjellberg.

Avtalet innebär att tjänstemän som arbetar i Skf-fabriken i Göteborg kommer att gå ned i arbetstid till 80 procent. Tjänstemän inom staben och inom andra funktioner på huvudkonto­ret kommer samtidigt att gå ned i arbetstid till 40 procent.

De som går ned i arbetstid till 40 procent kommer med hjälp av statligt stöd att få 92,5 procent av sin lön. (TT)

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.
Bild: Janerik Henriksson/tt Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden