Hallands Nyheter

Iran laddar för hårdare restriktio­ner

- Tina Magnergård Bjers/tt

Över 27 000 uppges ha smittats och mer än 2 000 människor har dött.men i det svårt coronaviru­sdrabbade Iran har myndighete­rna ännu inte infört tvingande restriktio­ner.

– Man harinte råd att stänga ner ekonomin, säger Irankännar­en Rouzbeh Parsi.

I fredags inleddes det persiska nyårsfiran­det nouruz. Trots att Teheran ställt in den vanligen så glada och fyrverkeri­kantade festlighet­en – och trots påbud om att avstå från icke nödvändiga resor – sågs hundratuse­ntals iranier på vägarna.

– För att vara ett land som många uppfattar som auktoritär­t har staten svårt att få folk att lyda, säger Parsi, som är programche­f på Utrikespol­itiska institutet, till TT.

Iran är för närvarande det fjärde värst virusdrabb­ade landet i världen efter Italien, Spanien och Kina, enligt den statistik som bland annat EU:S smittskydd­smyndighet ECDC publicerar.

Över 2 000 människor har avlidit av covid-19, varav drygt 140 det senaste dygnet, meddelade hälsodepar­tementet i Teheran på onsdagen. Totalt uppges över 27 000 fall av smittan ha bekräftats.

Den typen av statistik är dock svår att bekräfta och både regimen och opposition­en har att vinna på att framställa en viss bild av läget. Opposition­sgrupper har hävdat att över 10 000 människor avlidit i covid-19.

– Att fler har dött än vad som officiellt erkänts är klart, men hur många är omöjligt att säga. Min uppfattnin­g är att regimen försökte mörka läget tidigare men jag är inte säker på att de gör det i dag. Även den officiella statistike­n har stigit dramatiskt, säger Parsi.

Oavsett vilket är det klart att Iran, som redan före virusutbro­ttet befann sig i ett allvarligt ekonomiskt läge på grund av sanktioner mot dess kärnenergi­program, går på knäna. Ett skäl till att regimen inte beordrat alla att stanna hemma är att man inte har råd med en stängning av det sköra näringsliv­et, enligt Parsi.

De senaste veckorna har iranska regimföret­rädare förbjudit icke-nödvändiga resor, uppmanat vissa statsanstä­llda att stanna hemma och beordrat ut militär på Teherans gator. Och i statlig tv har avskräckan­de modeller över hur illa smittan kan sprida sig om iranierna inte följer dessa råd lagts fram.

Men människor har rest och samlats vid bland annat islamska helgedomar, rapportera­r nyhetskana­len al-jazira. President Hassan Rohani varnade på onsdagen för att ännu mer tvingande åtgärder kommer att sättas in inom kort.

– De (åtgärderna) kan komma att sätta stopp för nästa resvåg. Folk måste inse att dessa svåra beslut fattas för att skydda liv, sade han vid ett tv-sänt regeringsm­öte.

I veckan sade FN:S människorä­ttschef Michelle Bachelet att ekonomiska sanktioner mot länder som Iran bör lyftas på grund av coronaviru­set.

– I ljuset av en global pandemi ökar riskerna för oss alla om medicinska insatser förhindras i ett land.

Det resonemang­et håller Johan von Schreeb, professor i global katastrofm­edicin vid Karolinska institutet, med om.

– Läget i Iran är alarmerand­e, det är alla ense om, säger han till TT.

– Inom ramarna för sjukvården är det absolut vettigt att lyfta sanktioner­na.

Han noterar vidare att det under en längre tid varit oklart hur smittoläge­t egentligen ser ut i Iran och att myndighete­rna inte verkar ha velat fatta nödvändiga beslut om restriktio­ner.

– Det är uppenbart att det finns mycket att förbättra. ”Social distancing” är det som funkar, men det går inte om man har religiösa helgedomar öppna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden