Hallands Nyheter

Löfven vill att EU tänker på nästa steg

- Peter Wallberg/tt Wikor Nummelin/tt

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) vill att Eu-ledarna börjar diskutera hur man ska öppna upp länderna igen, ”när det så är möjligt”.

–Vi måste se till att begränsa smittsprid­ningen, men också börja tänka på nästa steg, säger han i riksdagens Eunämnd.

Löfven och övriga Eu-ledare ska på torsdagen delta i Eu-toppmötet i Bryssel via videolänk. Dagordning­en domineras nästan helt av coronakris­en.

Löfven har dock varit med och drivit på för att även diskutera hur Eu-länderna ska återgå till det normala.

Statsminis­tern uppger i Eunämnden att det inte existerar några ekonomiska åtgärdspak­et som på längre sikt kan hålla en stillaståe­nde ekonomi under armarna.

– Vi måste successivt öppna upp länderna och gränserna och se till att varuflödet fungerar, säger Löfven.

Han går dock inte in på när det är dags att börja öppna upp länderna igen och kritiserar inte heller andra ländernas åtgärder.

Löfven betonar i stället vikten av att återgången till det normala sker koordinera­t mellan Eu-länderna.

– Vilken strategi ska vi ha, när det så är möjligt, för att kunna återgå till mer normala ekonomier? säger statsminis­tern.

Han påpekar att Eu-samarbetet inte fungerade helt perfekt när Eu-länderna började införa restriktio­ner.

– Flera länder har agerat självständ­igt, ja själviskt ska man säga, genom att hindra export av skyddsmate­rial, säger Löfven.

Han varnar för att utveckling­en kan bli ännu värre om inte Eu-länderna får i gång sina ekonomier igen.

– Prognosern­a pekar nu på negativ tillväxt i EU, säger Löfven.

Han underströk också vikten av att undvika en ekonomisk kollaps i något av Eu-länderna.

Länderna ska på Eu-toppmötet anta ett uttalande om framför allt hanteringe­n av coronakris­en, men också om att titta framåt.

”Vi måste börja förbereda nödvändiga åtgärder för att våra samhällen ska kunna fungera normalt igen och för en hållbar tillväxt, där vi drar lärdom av krisen”, heter det i ett utkast som läckt ut på förhand.

Eu-kommission­en väntas därför få i uppdrag att ta fram en ”handlingsp­lan för återhämtni­ng”. Rakt ut önskas också en bättre gemensam krislednin­g.

Vi måste successivt öppna upp länderna och gränserna och se till att varuflödet fungerar.

I utkastet till uttalande står också: ”Det är dags att dra i gång ett mer ambitiöst och omfattande krishanter­ingssystem inom EU, inklusive exempelvis en ordentlig Europeisk krishanter­ingscentra­l”.

Ekonomiskt hoppas nio euroländer på någon form av gemensam euroobliga­tion för att få in pengar efter coronakris­en.

”Vi måste arbeta på ett gemensamt skuldinstr­ument för att få in pengar på marknaden på samma grund och till samma fördel för alla medlemslän­der”, heter det i ett gemensamt brev inför toppmötet från ledarna i Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Portugal, Irland, Grekland, Slovenien och Luxemburg.

Motståndet från Tyskland lär dock bli starkt.

– Jag kan bara rekommende­ra att vi inte håller någon låtsasdeba­tt av ideologisk­a skäl, där alla gräver fram sina favoritlös­ningar från fem eller tio år sedan. Det är inte läge för någon grundlägga­nde strategifö­rändring. Det vore fel i det här läget och vi kommer inte att gå med på det, sade ekonomimin­ister Peter Altmaier i tisdags enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Stefan Löfven

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden